Nέα καταγγελία Δίπλαρου για σεξουαλική κακοποίηση σε σχολεία

Nέα καταγγελία Δίπλαρου για σεξουαλική κακοποίηση σε σχολεία

Στη δημόσια καταγγελία δυο περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητών σε δημόσια σχολεία, προχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Ευθύμιος Δίπλαρος, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Πέραν από το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε χθες και το οποίο αφορούσε υπόθεση που καταγράφηκε πριν από περίπου έξι χρόνια, σε δημοτικό σχολείο της Λεμεσού, ο κ.Δίπλαρος μίλησε για νέο περιστατικό που προέκυψε μετά από καταγγελία μαθήτριας σχολείου της Μέσης Εκπαίδευσης, επίσης στη Λεμεσό, η οποία πριν από μια περίπου εβδομάδα, μετέβη στον οργανισμό "Hope for Children", στη Λευκωσία, και συνοδευόμενη από την αδελφή της, κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από συγκεκριμένο καθηγητή.

"Δυστυχώς, προβαίνω σε μια νέα καταγγελία ακριβώς για να θίξω ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό", είπε ο Ευθύμιος Δίπλαρος και εξήγησε πως "μόλις αυτή η πληροφορία ήρθε στα αυτιά μου, ως όφειλα ως βουλευτής αλλά και ως πατέρας, ενημέρωσα αμέσως την ηγεσία της Αστυνομίας στη Λεμεσό,  τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, ενημέρωσα  την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, η οποία δεν είχε γνώση για το περιστατικό, μίλησα και με την Επίτροπο Διοικήσεως, μίλησα αμέσως με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, γιατί ο Υπουργός απουσιάζει στο εξωτερικό, τους ενημέρωσα, όπως επίσης και όλους τους αρμόδιους φορείς ".

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος είπε, ακόμη, πως σήμερα μίλησε και με τον Επαρχιακό Επιθεωρητή," λέγοντας μου ότι παράκληση από το Γραφείο Ευημερίας προς το Υπουργείο Παιδείας ήταν, όπως αυτή την υπόθεση να την αφήσουν να πέσει στα μαλακά και ότι χειρίζεται το όλο θέμα το Γραφείο Ευημερίας", ενώ υπέδειξε ότι ο ίδιος έχει δώσει δυο καταθέσεις στην Αστυνομία και θα δώσει νέα κατάθεση αύριο.

Όλες οι καταθέσεις μου, ανέφερε, " θα είναι προς την κατεύθυνση να διερευνηθεί πειθαρχικά η υπόθεση αλλά  και η όλη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, για να δούμε κατά πόσο υπάρχουν παραλήψεις και κενά στη διερεύνηση της ".

Το ίδιο, όπως είπε, έπραξε και πριν από έξι χρόνια, όταν έμαθε για το περιστατικό με το δάσκαλο, ενημερώνοντας τους αρμοδίους, ενώ όπως σημείωσε, " προσπαθήσαμε τότε, με το Υπουργείο Παιδείας και με όλους τους αρμόδιους φορείς, να πείσουμε τους γονείς να δώσουν γραπτή κατάθεση, ούτως ώστε η υπόθεση να οδηγηθεί, από την Αστυνομία, ενώπιον της Δικαιοσύνης".

Κάτι τέτοιο, συνέχισε, δεν επιτεύχθηκε, καθώς οι γονείς δεν προχώρησαν σε γραπτή καταγγελία, ενώ "ο συγκεκριμένος δάσκαλος είχε καλεστεί, στην παρουσία του δικηγόρου του, στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου Παιδείας, όπου  αποφασίστηκε η μετακίνηση του γιατί, ακριβώς, δεν υπήρχε αυτή η γραπτή καταγγελία".

Λέγοντας πως "είναι κρίμα να αμαυρώνεται το καλό όνομα των εκπαιδευτικών, από λεγόμενους εκπαιδευτικούς, ο αριθμός των οποίων μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού", ο βουλευτής Λεμεσού υπογράμμισε  πως ο ίδιος δεν θα προχωρούσε σε δημόσια καταγγελία αν έβλεπε πως γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση που έπρεπε να γίνουν.

"Αυτά όλα τα καταγγέλλω ακριβώς για να καταδείξω και να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως είναι η ώρα, αυτοί οι εκπαιδευτικοί, έστω και οι ελάχιστοι, να απομακρυνθούν από τις σχολικές μονάδες", είπε ο κ.Δίπλαρος και σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι οικογένειες και οι γονείς, ώστε να προχωρούν σε γραπτές καταθέσεις .

Τους παρακαλώ να το πράττουν, είπε και συμπλήρωσε " να ξέρουν πως θα με βρουν συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, ούτως ώστε να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο", ενώ κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και να πράξουν τα δέοντα.

 Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως χρήζει βελτίωσης η νομοθεσία, ώστε να μη χρειάζεται μόνο η γραπτή κατάθεση από τους γονείς ή το θύμα για να στοιχειοθετηθεί υπόθεση, " αλλά μέσα από τις πληροφορίες που θα δίνουμε όλοι στις διωκτικές αρχές, να γίνεται διερεύνηση και η στήριξη τέτοιων καταγγελιών επιστημονικά".

 

10