Κύπρος: Χρέωση στις πλαστικές σακούλες από την 1η Ιουλίου

Κύπρος: Χρέωση στις πλαστικές σακούλες από την 1η Ιουλίου

Σε αναμονή βρίσκονται τα σημεία πώλησης προϊόντων παγκύπρια στα οποία διατίθενται πλαστικές σακούλες, ενόψει της χρέωσης πλέον των πλαστικών σακούλων με στόχο τη μείωση της χρήσης τους. Από την 1η Ιουλίου η Κύπρος συμμορφώνεται με την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία.

Η ελάχιστη χρέωση της πλαστικής σακούλας είναι 5 σεντ.

Οι αρμόδιοι λειτουργοί στο Τμήμα Περιβάλλοντος με το οποίο επικοινωνήσαμε, βρίσκονται σε εγρήγορση ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δοθούν δωρεάν στο κοινό σακούλες για πολλές χρήσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα σημεία πώλησης για την μεταφορά των προϊόντων.

Αναλυτικά τι προνοεί ο Νόμος:

(α) Aπό την 1η Ιουλίου 2018 απαγορεύεται η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων που διαθέτουν τέτοιες σακούλες στα σημεία  πώλησης.

(β)(i) Από την 1η Ιουλίου 2018 όλοι οι πωλητές προϊόντων που διαθέτουν λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς στα σημεία πώλησης των προϊόντων τους, χρεώνουν, κατ’ ελάχιστον πέντε σεντ (€ 0,05) συν ΦΠΑ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς.

(ii) H χρέωση που προνοείται στην υποπαράγραφο (α) είναι διακριτή στα δελτία αποδείξεων που δίνονται στους αγοραστές, καθώς και σε αυτά που φυλάγονται από τον πωλητή προϊόντων.

(γ) Οι παραγωγοί λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς σημαίνουν τις βιοαποικο-δομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (2)(vi), (2Α) και (3) του άρθρου 8 του Νόμου.

Έτοιμες οι υπεραγορές

Την ίδια ώρα, ο εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου ανέφερε στην OffsiteCy ότι οι υπεραγορές είναι έτοιμες ενόψει της εφαρμογής της νομοθεσίας και έχουν εδώ και καιρό εναρμονίσει τα συστήματα τους. ''Σκοπός είναι η διαμόρφωση κουλτούρας ώστε να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας'', τόνισε ο κ. Χατζηαδάμου προσθέτοντας ότι οι υπεραγορές έχουν εισάξει την υφασμάτινη τσάντα στα σημεία πώλησης ως έναν άλλο τρόπο μεταφοράς των προϊόντων.

Ο κ. Χατζηαδάμου θεωρεί ότι αναμένεται με το συγκεκριμένο μέτρο να υπάρξει σημαντική μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Σε ότι αφορά στα έσοδα, αναμένεται να γίνεται επιστροφή ενός μέρους των χρημάτων κι αυτό είναι το θέμα που θα συζητηθεί εντός των επόμενων ημερών με το Τμήμα Περιβάλλοντος. Σκοπός είναι τα έσοδα να διατεθούν σε καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με το θέμα.

Στις 23 Ιουνίου ο Σύνδεσμος Υπεραγορών θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και τον Σύνδεσμο Καταναλωτών.

 

 

10