Ανήλικη σε μοναστήρι: Πως χειρίστηκαν οι Αρχές την υπόθεση της

Ανήλικη σε μοναστήρι: Πως χειρίστηκαν οι Αρχές την υπόθεση της
Σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμοί για τον χειρισμό που έτυχε η υπόθεση της ανήλικης που δόθηκε σε Μοναστήρι

 

Πολλά κενά στον τρόπο λειτουργίας των αρμοδίων αρχών σε σχέση με υπόθεση που η Offsite έφερε στη δημοσιότητα, σχετικά με τη μεταφορά ανήλικου κοριτσιού από τους γονείς της σε μοναστήρι και παράνομη, για το κυπριακό δικαστήριο, ανάθεση της κηδεμονίας του κοριτσιού σε Ηγουμένη Μονής του εξωτερικου.

Αυτά και πολλά άλλα διαπιστώνει σχετική έρευνα που έγινε από τις αρμόδιες αρχές, στην οποία μάλιστα καταγράφονται σοβαρά και εύλογα ερωτήματα για το πως κινήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση φορείς όπως η Αστυνομία, το Γραφείο Ευημερίας αλλά και το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού, μετά από καταγγελία η οποία ήρθε εις γνώσιν του, μπήκε στη διαδικασία να ερευνήσει το θέμα και προέβη μάλιστα και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις και παρατηρήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες από τις οποίες εντοπίστηκαν κενά στον τρόπο λειτουργίας. Επεσήμαναν μάλιστα και τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθούν στο μέλλον για το περιστατικό αυτό.

Σύμφωνα με την καταγγελία, γονείς έδωσαν το παιδί τους σε μοναστήρι σε ηλικία 12 ετών, το παιδί μεταφέρθηκε στην Ελλάδα σε μοναστήρι και ακολούθως σε περιοχή εντός Ευρώπης, πιθανόν μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Οι γονείς μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, εκχώρησαν παράνομα την κηδεμονία του παιδιού στην ηγουμένη της Μονής, με διαδικασίες που έγιναν εκτός Κύπρου, χωρίς να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο.

Πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αναφέρουν πως έγιναν παρεμβάσεις προς όλες τις αρμόδιες αρχές ούτως ώστε να εξακριβωθεί κάτω από ποιες συνθήκες δόθηκε το παιδί στο εν λόγω πρόσωπο και τοποθετήθηκε σε μοναστήρι εγείροντας παράλληλα και προβληματισμούς κατά πόσο ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος για ένα ανήλικο παιδί, αλλά και για την “καταλληλότητα” των γονέων του αφήνοντας υπόνοιες και για ατασθαλείες των γονιών στο συγκεκριμένο περιστατικό. 

 

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι αρμόδιες αρχές έδωσαν κάποιες απαντήσεις οι οποίες δεικνύουν την ανεπάρκεια των μηχανισμών σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ δόθηκαν διαπιστώσεις και εισηγήσεις για άμεσες ενέργειες που αφορούν συγκεκριμένη Αρχή, σχετικά με το θέμα και κυρίως τον χειρισμό που έτυχε η εν λόγω περίπτωση από τις Αρχές που παρενέβησαν. 

 

10