Αναβρασμός και πρόωρες εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αναβρασμός και πρόωρες εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η υπόθεση του Αντιπρύτανη έχει αλυσιδωτές επιδράσεις και αρκετό παρασκήνιο

 

Αναβρασμός επικρατεί εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά την παραίτηση του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου.

Μια παραίτηση που ουσιαστικά πηγάζει, όπως ο ίδος ανέφερε, από καταγγελίες προς το πρόσωπό του σε σχέση με τις ερευνητικές του δραστηριότητες και όχι τα καθήκοντα ως Αντιπρύτανη. 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε την εκλογή Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, ωστόσο ενδεχομένως οι πρόωρες εκλογές να μην γίνουν μόνο για τη θέση αυτή, καθώς όπως μαθαίνουμε, στο τέλος Αυγούστου αφυπηρετεί και ο άλλος Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, ο κ.Γαγάτσης.

Το γεγονός αυτό, οδηγεί τη Σύγκλητο σε σκέψεις να γίνουν και οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις μαζί, για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά και πάλι η Σύγκλητος με όλα της τα μέλη παρόντα.

Υπάρχουν μάλιστα φωνές και σκέψεις που υποστηρίζουν πως θα πρέπει στην ίδια εκλογική διαδικασία να γίνουν και εκλογές για τη θέση του Πρύτανη, καθώς η θητεία του κ.Χριστοφίδη λήγει έτσι κι αλλιώς στο τέλος του έτους. Το ενδεχόμενο αυτό πάντως δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον Πρύτανη, ο οποίος έχει πρόθεση να εξαντλήσει κανονικά ολόκληρη τη θητεία του. 

Αξίζει να επισημάνουμε πως ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, θα είχε δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση του Πρύτανη, καθώς βρισκόταν ήδη στη θέση του Αντιπρύτανη και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να το πράξει. Γεγονός που φυσικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις πολύ δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα λόγω των καταγγελιών που βαραίνουν τον κ.Κωνσταντίνου. 

Να επισημάνουμε πως πρόκειται για καταγγελίες που, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν έχουν να κάνουν με την περίοδο που βρισκόταν στην Αντιπρυτανεία ο κ.Κωνσταντίνου. Πρόκειται όπως μαθαίνουμε για καταγγελίες που αφορούν ερευνητικά προγράμματα στα οποία είχε συμμετοχή.

Η επιστολή του Πρύτανη για το θέμα της παραίτησης Κωνσταντίνου: 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεμελιώθηκε και εξελίχθηκε στις αρχές της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της αριστείας. Είναι υποχρέωση και ευθύνη των σωμάτων του Οργανισμού να διαφυλάξουν τις αρχές αυτές που αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας του ακαδημαϊκού ιδρύματος που κάνει την Κύπρο περήφανη διεθνώς.

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, ενόσω ερευνώνται θέματα που αφορούν τον κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου από τον Ανεξάρτητο Εσωτερικό Ελεγκτή του Πανεπιστημίου Κύπρου, κι επειδή θεωρώ ότι δεν θα ήταν σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του ως Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, ζήτησα εγγράφως να υποβάλει την παραίτησή του. Η παράκληση μου έγινε αποδεκτή.

Η διοικητική έρευνα αφορά θέματα που κυρίαρχα τοποθετούνται σε περίοδο κατά την οποία ο κ. Κ. Κωνσταντίνου δεν ήταν μέλος της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου και ως εκ τούτου δεν ασκούσε διοικητικά καθήκοντα.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε την εκλογή Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης στις 12 Σεπτεμβρίου 2018.

Ως ο θεσμικά επικεφαλής του Πανεπιστημίου Κύπρου, βεβαιώνω ότι η έρευνα του Εσωτερικού Ελεγκτή θα προχωρήσει μέχρι τέλους, όπως προβλέπουν οι αυστηρές διαδικασίες του Πανεπιστημίου. Το πόρισμα του Εσωτερικού Ελεγκτή θα διαβιβασθεί πάραυτα στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Ένα δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα οφείλει πάνω από όλα να τιμά τη σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με την κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα διαφυλάξει αυτή τη σχέση με όλες του τις δυνάμεις.

Με εκτίμηση,

 

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

10