Δάσκαλοι με θερμόμετρα και το Υπ. Παιδείας φάσκει και αντιφάσκει

Δάσκαλοι με θερμόμετρα και το Υπ. Παιδείας φάσκει και αντιφάσκει

 

Τις τελευταίες μέρες στον τομέα της Παιδείας, το ενδιαφέρον στράφηκε προς την ανάγκη για τοποθέτηση κλιματιστικών στις τάξεις.

Δάσκαλοι μάλιστα μέσα από την τάξη, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν την αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο, έβγαζαν φωτογραφίες από θερμόμετρα στις τάξεις που έδειχναν μέχρι και 39 βαθμούς κελσίου, σε μια όχι και τόσο θερμή μέρα.

Το Υπουργείο Παιδείας με τη σειρά του διαμηνύει πως θεωρεί τα κλιματιστικά ως επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών, ενώ όπως υποστηρίζουν "είναι και αχρείαστα", αφού όπως αναφέρουν, κατά τους θερινούς μήνες και τις κρίσιμες ώρες της ημέρας, οι μονάδες είναι κλειστές.

Τα επιχειρήματα του Υπουργείου είναι:

  • Τα σχολεία το καλοκαίρι, τους κρίσιμους μήνες, είναι κλειστά.
  • Στις 3:00 με 4:00 το απόγευμα, που σημειώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, τα παιδιά έχουν σχολάσει.
  • Με τα κλιματιστικά τα παιδιά θα εκθέτουν το σώμα τους σε έντονη μεταβολή θερμοκρασίας. Θα κινδυνεύουν από ψύξη, από βήχα, ρινίτιδα.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Φίλιο Φυλακτού, πρόεδρο της ΠΟΕΔ, μας έγινε γνωστό πως η κίνηση με τα θερμόμετρα ήταν μια αυθόρμητη και συμβολική κίνηση για να δείξουν τα αυτονόητα.

Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού τα επιχειρήματα των δασκάλων δεν αιωρούνται στον αέρα.

Όπως μας τόνισε τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν μάθημα σε τέτοιες θερμοκρασίες και το επιχείρημα που το Υπουργείο Παιδείας προβάλλει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μπαίνουν από τους 40 βαθμούς στα κλιματιστικά δεν ευσταθεί, αφού τα παιδιά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται καν στους 40 βαθμούς.

Τα περισσότερα σχολεία,όπως μας είπε, έχουν ελλιπή σκίαση και δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές με κλειστά γήπεδα για να κάνουν γυμναστική σε πιο δροσερό μέρος.

Επίσης μας τόνισε πως οι περισσότερες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων δεν είναι κατάλληλες για τη χρήση για το μάθημα της γυμναστικής. 

Συγκεκριμένα μας μίλησε για τα μέτρα πρόληψης, που το ίδιο το Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας, ανακοινώνει για τις συνθήκες εργασίας, που πρέπει να προσφέρουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους τους.

Το Υπουργείο Παιδείας ως εργοδότης πρέπει να προσφέρει στους εργαζόμενους τις κατάλληλες συνθήκες όπως μας ανάφερε.

Σε σχετική έρευνα που κάναμε για το θέμα, εντοπίσαμε μια ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας από τις 28 Νοεμβρίου 2015 σχετικά με τη χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων.

Σε αυτή την ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει και εγκρίνει τη χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων στα σχολεία και αναφέρει πως από την επόμενη σχολική χρονιά (2016) τα σχολεία έχουν την άδεια να βάζουν κλιματιστικά και ανεμιστήρες φτάνει να συμφωνούν με τις τεχνικές προδιαγραφές των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου. Το κόστος για τους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση θα το επωμίζονται οι Σχολικές Εφορείες.   

Με απλά λόγια τότε το Υπουργείο Παιδείας δεν θεωρούσε επικίνδυνα τα κλιματιστικά για τα παιδιά και ήταν εντάξει να τοποθετηθούν αρκεί να τα πλήρωναν οι Σχολικές Εφορείες.

Κληθείς να σχολιάσει την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου από το 2015 ο κ. Φυλακτού μας ανάφερε πως το Υπουργείο κλωτσά την μπάλα αλλού.

Συγκεκριμένα για αυτό μας είπε πως για να μπορεί η Σχολική Εφορεία να εγκαταστήσει ανεμιστήρες και κλιματιστικά πρέπει να έχει και τα κατάλληλα κονδύλια. Και οι Σχολικές Εφορείες αν δεν πάρουν τα κονδύλια από το Υπουργείο τότε πού θα βρούνε τα λεφτά. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει περδινή δήλωση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η μελέτη αφορά στις δυνατότητες επέκτασης της εγκατάστασης των Φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία της Κύπρου, σε συνάρτηση με την εγκατάσταση παθητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα σχολεία επιτυγχάνεται και η πάγια επιθυμία όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών, για κατάλληλο κλιματισμό των σχολικών αιθουσών και δημιουργία υγιεινού και παραγωγικού περιβάλλοντος τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και για τους καλοκαιρινούς μήνες.»

Τώρα μένει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης στις 20 Ιουνίου στο Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας στα σχολεία. 

10