Στοπ στα οδοφράγματα για όσους «γεμίζουν» καύσιμα από κατεχόμενα

Στοπ στα οδοφράγματα για όσους «γεμίζουν» καύσιμα από  κατεχόμενα

Ελέγχους για τη μεταφορά πετρελαιοειδών και καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές διενεργεί από σήμερα Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 το Τμήμα Τελωνείων.

Οι λειτουργοί του Τμήματος που αποκτούν πλέον πρόσθετα καθήκοντα αφού με βάση την τελωνειακή νομοθεσία θα κατάσχουν αυτοκίνητα που είναι γεμάτα με καύσιμα από τις κατεχόμενες περιοχές θα τα αδειάζουν και θα επιάλλουν και τις ανάλογες χρηματικές ποινές που μπορεί να φθάσουν έως και τα 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής και προτού εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι καταγγέλθηκαν συνολικά 14 οδηγοί που γέμισαν καύσιμα από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμο, παρέχεται η εξουσία στους λειτουργους του Τμήματος Τελωνείων να σταματούν και να ερευνούν οποιοδήποτε όχημα λαμβάνοντας δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο. Η εν λόγω εξουσία επεκτείνεται και στο ίδιο το όχημα, το οποίο υπόκειται σε κατάσχεση. Το εμπλεκόμενο πρόσωπο είναι ένοχο αδικήματος. 

Σύμφωνα με την Τελωνειακή νομοθεσία, η περιεκτικότητα σε θείο στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται προς πώληση στις κατεχόμενες περιοχές είναι μεγαλύτερη του καθορισμένου ορίου προδιαγραφών που τηρείται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Mε την εμπορία ή και χρήση πετρελαιοειδών και καυσίμων των οποίων οι προδιαγραφές δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές που τηρούνται στις ελεύθερες περιοχές και καθορίζονται με Διατάγματα που εκδίδει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, παραβιάζονται οι διατάξεις του περί Προδιαγραφών Πετρελαιοειδών και Καυσίμων Νόμου αρ. 148(Ι) του 2003.

Υπουργός Οικονομικών:

Υπάρχει μια διάκριση που πρέπει να γίνει και θα γίνει από τις Αρχές της Δημοκρατίας μεταξύ της εμπορίας καυσίμων που προέρχονται από τα κατεχόμενα - αυτό πρέπει να ελεγχθεί και θα ελεγχθεί, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ερωτηθείς για το ζήτημα της μεταφοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα.  

 «Αυτό δεν σημαίνει, όμως με κανέναν τρόπο, ότι θα εγερθούν από τη Δημοκρατία, είτε έμμεσα είτε άμεσα, οποιαδήποτε εμπόδια στη διακίνηση» είπε ο Υπουργός.

Αντιδρούν οι καταναλωτές

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λούκας Αριστοδήμου σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Ιουνίου 2018 παρατήρησε ότι το μέτρο του Τμήματος Τελωνείων είναι ανεφάρμοστο αφού θα δημιουργηθούν μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία στα οδοφράγματα. Ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει συνάντηση με το Τμήμα Τελωνείων για να συζητηθούν όλα όσα αφορούν τις παρανομίες της τελωνειακής νομοθεσίας.

 

10