Ακάρεα στο Lady's Mile-Γνωστό το θέμα στο Υγειονομείο του Δήμου

Ακάρεα στο Lady's Mile-Γνωστό το θέμα στο Υγειονομείο του Δήμου

10/07/2018 - 16:30
topika-sponsor-logo
Της Άντρης Θρασυβούλου

Μια φωτογραφία ενός παιδιού έχει γίνει viral τις τελευταίες ημέρες. Η φωτογραφία που ανήρτησε Κύπριος πατέρας στα social media, απεικονίζει το παιδί του το οποίο όπως αναφέρει ο ίδιος κατέληξε έπειτα από επίσκεψη στην παραλία του Lady's Mile στη Λεμεσό, με κατακόκκινα εξανθήματα στο κορμί του.

Επικοινωνήσαμε με τον Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, Δημήτρη Θεοτή, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπάρχει θέμα με τα αποκαλούμενα ακάρεα στην παραλία του Lady's Mile που φαίνεται ότι προκάλεσαν την εμφάνιση των εξανθημάτων στο παιδί. Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Μόλις χθες παιδίατρος από τη Λευκωσία, είχε ακριβώς το ίδιο περιστατικό με μητέρα από τη Ρωσία που είχε πάρει το παιδί της για κολύμπι στο Lady's Mile.

Με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού, όπως πληροφορούμαστε, επικοινώνησε χθες και μια γιατρός η οποία ανέφερε ότι είχαν φθάσει στο ιατρείο της τρία περιστατικά παρόμοιας φύσεως. Η αλλεργία είχε εμφανιστεί και πάλι μετά από κολύμπι στο Lady's Mile. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοτή, τα ακάρεα είναι διαφανή και δεν εντοπίζονται εύκολα άρα οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν να κάνουν κάτι ως προς την αντιμετώπιση διότι δεν υπάρχουν εστίες.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν έχουν μεγάλο κύκλο ζωής και πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο θα περάσει.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Ο Παιδίατρος, Δρ Κυριάκος Χατζηλαμπρής, εξηγεί ότι τα ακάρεα είναι μια διαδεδομένη ομάδα εντόμων ή μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα εκκρίματα  τους μεταφέρονται με τη σκόνη. 

Τι μπορεί να προκαλέσουν

Τα ακάρεα όπως μας εξηγεί ο κ. Χατζηλαμπρής μπορούν να προκαλέσουν:

-Αλλεργική ρινίτιδα

-Αλλεργικό άσθμα 

-Αναπνευστικά συμπτώματα όπως καταρροή ή συνάχι

-Βλεφαρίτιδα

-Επιπεφυκίτιδα, φαγούρα

Ο κ. Χατζηλαμπρής επισημαίνει ότι για τη θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν λοσιόν και σε χειρότερες περιπτώσεις ακόμη και κορτιζονούχο σκεύασμα και κρέμες με αντιβιοτικό και κορτιζόνη όπου υπάρχει επιμόλυνση. 

 

Διαβάστε εδώ: Η σημασία της αποταμίευσης - επένδυσης για τον οικονομικό προγραμματισμό

Close