Γλωσσάρι: Αυτές οι λέξεις «ενοχλούν» και θέλουν να αλλάξουν

Γλωσσάρι: Αυτές οι λέξεις «ενοχλούν» και θέλουν να αλλάξουν

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο «Σπίτι της Κύπρου» παρουσιάστηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 το αμφιλεγόμενο Γλωσσάρι με λέξεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στο δημοσιογραφικό λόγο της Κύπρου και γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν, αφού «ενοχλούν».

Aυτές είναι οι λέξεις

Στο γλωσσάρι, μεταξύ άλλων, αντί της λέξης Αττίλας, προτείνεται η λέξη τουρκικός στρατός, τουρκικά στρατεύματα, αντί κυπριακός λαός προτείνεται ελληνοκυπριακή κοινότητα, αντί μπουντρούμι φυλακή, αντί μητέρα πατρίδα προτείνεται Ελλάδα, Τουρκία, για τις λέξεις «ψευδοπρωθυπουργός/λεγόμενος υπουργός/’υπουργός’» δεν συμφωνήθηκε εναλλακτική λέξη, αντί Τούρκος εισβολέας προτείνεται Τουρκία/τουρκικός στρατός/τουρκική κυβέρνηση, αντί πρόσφυγες προτείνεται Τ/κ πρόσφυγες και Ε/κ πρόσφυγες, για τη λέξη εισβολή δεν συμφωνήθηκε εναλλακτική λύση, αντί εγκλωβισμένοι προτείνεται Ε/κ ή και Μαρωνίτες που ζουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου και αντί ελεύθερες περιοχές προτείνεται το νότιο μέρος της Κύπρου.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο αντιπρόσωπος του γραφείου της Ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ, Αρλέμ Ντεζίρ παρουσίασε επίσης το γλωσσάρι που ονομάζεται  «Λέξεις που έχουν σημασία», λέγοντας ότι οι λέξεις αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά προέρχονται επίσης από τις δικές μας επιλογές, τη στάση μας απέναντι σε καταστάσεις, γεγονότα και ανθρώπους. Οι λέξεις διαμορφώνουν τις απόψεις μας, κάνουν την διαφορά πολλές φορές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολλές φορές λένε ότι «ο πόλεμος ξεκινά με τα λόγια, ίσως η ειρήνη και η ενότητα μπορούν επίσης να ξεκινήσουν με λέξεις».

 

Όπως είπε: «Το γλωσσάρι στοχεύει στο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους στο επαγγελματικό τους έργο, να βοηθήσει σε μια καλύτερη αλληλοκατανόηση και σε ποιοτική δημοσιογραφικά, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΑΣΕ και βασίζεται στον πλουραλισμό των ΜΜΕ και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Είναι ένα εθελοντικό εργαλείο για την ενδυνάμωση της ποιοτικής δημοσιογραφίας, «δεν προσποιείται ότι υπάρχουν πάντοτε εναλλακτικές σε λέξεις που θεωρούνται προσβλητικές για την άλλη κοινότητα».  

Είναι ένα εργαλείο προς συζήτηση και προσπαθεί να εξηγήσει γιατί κάποιες λέξεις θεωρούνται προσβλητικές και πώς μπορεί να αντιμετωπίσεις αυτή την αντίληψη κάποιων αναγνωστών, πρόσθεσε. «Γιατί πρόκειται για ένα νησί που λόγω της ιστορίας και του τί συνέβη στο παρελθόν, είναι τώρα διαιρεμένο, αλλά είναι ένα νησί». Και το μέλλον αυτού του νησιού, συνέχισε, μπορεί να διαμορφωθεί από αυτά που γράφονται για την άλλη κοινότητα»

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις για προσπάθεια πατροναρίσματος της δημοσιογραφίας με το συγκεκριμένο γλωσσάρι, ο Αρλέμ Ντεζίρ είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γράφτηκε από δημοσιογράφους, εξηγεί γιατί κάποιοι όροι θεωρούνται προσβλητικοί και όπου είναι δυνατό προβάλλει εναλλακτικές. Είναι ένα εργαλείο για συζήτηση, ειδικά μεταξύ των δημοσιογράφων που είναι υποστηρικτικοί προς την ύπαρξη διαλόγου στο νησί, προς ένα κοινό, ενωμένο μέλλον όπου θα μπορείτε να απευθύνεστε σε όλους τους πολίτες συμπλήρωσε.

Κληθείς μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη να προβεί σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος αναφέρθηκε στο ιστορικό του προγράμματος «Διάλογος Κύπρος» που προάγει την επαγγελματική συνεργασία των δημοσιογράφων από τις δύο πλευρές και στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν πέρυσι που δημιούργησε τη δυναμική για άλλες δράσεις στο μέλλον, όπως η ανταλλαγή δημοσιογράφων.

 

8