"Απολύτως αναγκαία η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στο Ζύγι"

"Απολύτως αναγκαία η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στο Ζύγι"
Τι αναφέρει η Υπουργός Εργασίας

Η δημιουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Ζύγι είναι απολύτως αναγκαία, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει τα απαραίτητα για την υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην Κύπρο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη γύρω περιοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.  

Εξ’ αφορμής δημοσιευμάτων στον ημερήσιο Τύπο αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων, αξιοποιώντας μέρος των χώρων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην κοινότητα Ζυγίου, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρει επίσης ότι το συγκεκριμένο Κέντρο για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι το πέμπτο κατά σειρά το οποίο θα λειτουργήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Προστίθεται ότι τα υπόλοιπα τέσσερα Κέντρα λειτουργούν εντός των Δήμων Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού «χωρίς να έχει ποτέ προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα αρνητικών επιπτώσεων για τις εκεί κοινότητες». Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι το Κέντρο που λειτουργεί εντός του Δήμου Λευκωσίας, είναι υπό τη διαχείριση της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Hope For Children”.  

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, για τη δημιουργία του νέου Κέντρου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνεργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και έχει στηριχθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Council of Europe Development Bank και τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ και Νορβηγίας. Τόσο το κόστος δημιουργίας του κέντρου, ύψους €1,5 εκ. καθώς και τα λειτουργικά έξοδα ύψους €925.000 ετησίως, θα χρηματοδοτούνται από τους οργανισμούς αυτούς, προστίθεται.  

Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, με απόφασή του ημερομηνίας 7 Μαρτίου 2018, έχει εγκρίνει τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου αξιοποιώντας μέρος των χώρων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην κοινότητα Ζυγίου και η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την ίδια μέρα από την Κυβέρνηση και κυκλοφόρησε στον ημερήσιο Τύπο, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύτηκε και στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το νέο σύγχρονο Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 100 ανήλικων παιδιών και θα στελεχώνεται από ομάδα 22 εργαζομένων σε διάφορες ειδικότητες για τις ανάγκες λειτουργίας του, προστίθεται.  

«Τα πιο πάνω παρατίθενται για αποκατάσταση της αλήθειας για το θέμα της δημιουργίας νέου κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων» καταλήγει η ανακοίνωση.

10