Παιδεία:Προτείνει κατάργηση 5 θρησκευτικών αργίων ο Αρχιεπίσκοπος

Παιδεία:Προτείνει κατάργηση 5 θρησκευτικών αργίων ο Αρχιεπίσκοπος

Παιδεία:Προτείνει κατάργηση 5 θρησκευτικών αργίων ο Αρχιεπίσκοπος

Νέα παρέμβαση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στο θέμα της παιδείας και στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Υπουργείου και των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. 

Ο Μακαριώτατος, με επιστολή του στον Υπουργείο Παιδείας, προτείνει όπως στα πλαίσια του εξορθολογισμού της παιδείας καταργηθούν πέντε θρησκευτικές αργίες αφού όπως σημειώνει ουδείς εκπαιδευτικός, αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπισθεί.

Αναλυτικά η επιστολή και για ποιες αργίες αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος:

Κύριε Υπουργέ,
 
Παρακολουθώντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε, μαζί με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, για τον, όπως ονομάστηκε, εξορθολογισμό της Παιδείας, και ως απάντηση στις παρατηρήσεις πολλών, ότι πολύς σχολικός χρόνος διατίθεται για θρησκευτικές αργίες, θα επιθυμούσα να θέσω υπόψη σας τη θέση της Εκκλησίας ως προς το δεύτερο θέμα:
 
Έχουμε παρατηρήσει ότι ελάχιστοι, μάλλον ουδείς εκπαιδευτικός, αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπισθεί. Ούτε οι ίδιοι εκκλησιάζονται, ούτε τους μαθητές οδηγούν εις την Εκκλησία κατά τις συγκεκριμένες αυτές ημέρες. Οι ημέρες αυτές χρησιμοποιούνται απλώς ως αργίες. Γι’ αυτό προτείνουμε, ξεκινώντας από την ημέρα της ονομαστικής μας εορτής, την οποία, σημειώστε, ουδέποτε ζητήσαμε όπως τηρείται ως αργία, την κατάργηση και των εξής θρησκευτικών αργιών:

 

  1. (13ης Νοεμβρίου) Ονομαστικής Εορτής του Αρχιεπισκόπου
  2. 30ής Ιανουαρίου (Τριών Ιεραρχών)
  3. 11ης Ιουνίου (Απ. Βαρνάβα)
  4. Της Αναλήψεως
  5. Τοπικής εορτής 
Πιστεύουμε ότι η κατάργηση των αργιών αυτών θα ωφελήσει καλύτερα τον σκοπό για τον οποίο είχαν θεσπισθεί ως αργίες, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν αυτές τις μέρες κάποιους μαθητές, τουλάχιστον, για εκκλησιασμό. Θα δώσει, επίσης, επιπλέον διδακτικό χρόνο στα σχολεία μας.
 
Πρόθυμοι να συμβάλουμε στην επίλυση του προβλήματος, διατελούμε
 
Μετ’ ευχών
Ο Κύπρου Χρυσόστομος
Home