Σχέδια δράσης Τμ. Δασών - Πυροσβεστικής κατά των πυρκαγιών

Σχέδια δράσης Τμ. Δασών - Πυροσβεστικής κατά των πυρκαγιών

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών για αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ειδικά αυτή την περίοδο που θεωρείται υψηλού κινδύνου λόγω και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Από την Πέμπτη 09 Αυγούστου 2018 το Τμήμα Δασών εξέδωσε σήμα «κόκκινου συναγερμού» για ενδεχόμενο δασικών πυρκαγιών ενόψει των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστκή αναδιπλώνεται με σκοπό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσάρεστα περιστατικά κυρίως την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου όπου χιλιάδες εκδράμουν σε εκδρομικούς χώρους στα ορεινά θέρετρα.

Τι να προσέξουμε

Το Τμήμα Δασών τονίζει ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς  από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.Την ίδια ώρα το Τμήμα Δασών αυξάνει τις περιπολίες σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει αμέσως τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό  ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή  στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

«Εχθρός» οι ανέμοι για Πυροσβεστική

Μεγαλύτερος «εχθρός» των πυροσβεστών είναι οι πολύ δυνατοί ανεμοι που μετακινούνται και δυσκολεύουν αφάνταστα το έργο της πυρόσβεσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν χαλαρώνει ποτέ» - Σε συνθήκες ειδικά καύσωνα οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται σε επιφυλακή με σκοπό την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Όπως είπε, «όπως κάθε κρίσιμη περίοδο, έτσι και και την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου εργάζεται το απαραίτητο προσωπικό για αντιμετώπιση εκτάκτων περιπτώσεων. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται ανάκληση προσωπικού για να καλυφθούν ανάγκες.

 

10