Επ. Παιδείας: Η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει πολύ δύσκολα

Επ. Παιδείας: Η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει πολύ δύσκολα
Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συνήλθε για να ενημερωθεί αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 

Η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει πολύ δύσκολα «και με τρόπο που πραγματικά θλίβει όλους μας», είπε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στην οποία είχε προσκληθεί να παραστεί και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος, ωστόσο, λόγω απροόπτου το οποίο δεν μπορούσε να αναβληθεί, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί.

 

Η κ. Παντελάκη εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και να αρχίσει ο διάλογος όπως ήταν και η έκκληση της Κυβέρνησης χθες.  

«Ο Υπουργός Παιδείας είναι στη διάθεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εάν θέλουν οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή να συζητήσουν οτιδήποτε σήμερα μπορούν να το ζητήσουν, είναι στη διάθεση τους για να διευθετηθεί ένα ραντεβού σήμερα και να δοθούν κάποιες επεξηγήσεις πάνω στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου» , συμπλήρωσε.  

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συνήλθε σήμερα για να ενημερωθεί αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και σε εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ο Υπουργός Παιδείας τού τηλεφώνησε και το'υ ανέφερε ότι έχει συμβεί κάτι και δεν μπορεί να παραστεί.  

«Ήταν απρόοπτο. Λυπάται για το ότι έπρεπε να μην έρθει και γι’ αυτό τον λόγο θα τον εκπροσωπήσει η Γενική Διευθύντρια», πρόσθεσε και σε παρατήρηση για το γεγονός ότι δεν καλέστηκαν οι σχολικές εφορείες, ο κ. Χατζηγιάννης απολογήθηκε για το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα .  

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας είπε ότι για εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι γεγονός ότι θα προκαλέσουν κάποιες αυξήσεις στη στελέχωση.  

Η κ. Παντελάκη είπε ότι θέλουν μια με δυο μέρες για να εφαρμόσουν την απόφαση διότι πρέπει να γράψει το Υπουργείο στην Επιτροπή για τις ανάγκες που δημιουργούνται.  

«Οι οδηγίες που έχω είναι να απευθύνω σήμερα επιστολή προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που να τους λέω ότι όσον αφορά τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα δίνεται πλήρης απαλλαγή και μετά θέλω να τους πω να μου υποδείξουν εκείνοι σε ποια άτομα θέλουν να δώσουν απαλλαγές που αντιστοιχούν στο ποσό», πρόσθεσε. 

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Αντωνίου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι λειτουργοί της υπηρεσίας ξεκίνησαν να μελετούν τις διάφορες πρόνοιες της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.  

«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διεργασία. Θέλει πάρα πολλή και προσεκτική δουλειά γιατί πρόκειται για μεμονωμένες ώρες σε κάθε άτομο. Τα άτομα που θα επηρεαστούν είναι πολλά. Αυτές οι ώρες μπορεί να συνθέτουν ώρες αλλά αυτό το σύνολο πρέπει να μεταφραστεί όμως και στις ανάγκες που θα προκύψουν εκ των υστέρων με τη νέα καταμέτρηση που θα κάνουν οι διευθύνσεις στα σχολεία εξαιτίας της ανακατανομής των προγραμμάτων», πρόσθεσε.  

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι έτοιμοι να κάνουν όλες τις ρυθμίσεις για την κατανομή των θέσεων εκπαιδευτικών.  

Οι Διευθυντές Μέσης, Τεχνικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παιδείας ο καθένας για την βαθμίδα του, ανέφεραν ότι είναι όλα έτοιμα για έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και όποια προβλήματα υπάρξουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς τυγχάνουν διαχείρισης.  

Σημείωσαν ότι προβαίνουν σε διορθωτικά πάντα μέτρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία με το καλύτερο δυνατόν τρόπο.  

Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Αντρέας Μαραγκός, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια αναβάθμισης των κτιριολογικών εγκαταστάσεων και ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται καθημερινά, αλλά μέσα στα οικονομικά δεδομένα, τα οποία έχουν στη διάθεση τους.  

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας εκεί που συνεχίζονται τα έργα.

 

Όπως είπε, βρίσκονται 93 έργα σε εξέλιξη, με δαπάνη πέραν των 50 εκ. ευρώ.  

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει νομοθετική υποχρέωση για έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας στα σχολεία.

10