Παιδεία: Μέρα έντονου παρασκηνίου- Ες αύριον τα σπουδαία

Παιδεία: Μέρα έντονου παρασκηνίου- Ες αύριον τα σπουδαία
Μελετούν την νέα πρόταση που ετοίμασε η τριπουργική επιτροπή οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

 

Αν και πολλοί είχαν στραμμένα τα βλέμματα στην σημερινή μέρα για να διαφανεί εάν τελικά μπορεί να υπάρξει άρση στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η παιδεία τους τελευταίους τρεις μήνες, φαίνεται ότι τα σπουδαία στο κομμάτι αυτό αναμένονται αύριο αφού πρώτα μελετηθεί η νέα πρόταση που ετοίμασε η τριπουργική επιτροπή (Κώστας Χαμπιαούρης, Κώστας Καδής, Ζέτα Αιμιλιανίδου).

Μάλιστα όπως φαίνεται η νέα πρόταση από πλευράς κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς ήρθε μετά και από την ισχυρή εντολή που πήραν οι δεύτεροι  από δέκα και πλέον χιλιάδες εκπαιδευτικών στα χθεσινά δημοψηφίσματα για να προχωρήσουν αν χρειαστεί ακόμα και με την λήψη απεργιακών μέτρων.

Όπως πληροφορείτε η Offsite από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις η νέα πρόταση έρχεται ως μια προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να προλάβει τις όποιες απεργίες είχαν κατά νουν να ανακοινώσουν μετά το πέρας της σημερινής κοινής συνεδρίας οι εκπαιδευτικοί.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές τα όσα είναι καταγραμμένα τόσο στην νέα πρόταση όσο και όσα λέχθηκαν στην συνάντηση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα στο Υπουργείο Εξωτερικών και και στην οποία παραβρέθηκαν οι τρεις πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων καθώς και  οι Υπουργοί Εξωτερικών, Γεωργίας, Εργασίας και Παιδείας τελεί υπό την αίρεση των Κεντρικών διοικητικών συμβουλίων των τριών οργανώσεων τα οποία θα συνεδριάσουν εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής, πριν από την καθορισμένη κοινή συνεδρία και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Ο ρόλος Χριστοδουλίδη

Μεγάλο ερωτηματικό στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας αποτελεί και ο ρόλος που διαδραματίζει τις τελευταίες ώρες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο γραφείο του οποίου πραγματοποιήθηκε η μακράς διαρκείας μεσονύχτια συνάντηση

Όπως φαίνεται ο ΠτΔ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο το οποίο αποτελεί τους τελευταίους μήνες μεγάλο πονοκέφαλο στο λόφο του Προεδρικού θέλησε να ενεργοποιήσει στην όλη προσπάθεια ένα από τους στενούς του συνεργάτες στην θητεία του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Το εάν η διαμεσολάβηση αυτή του ΥΠΕΞ θα αποβεί καθοριστική θα διαφανεί σύντομα καθώς οι εξελίξεις τρέχουν συνεχώς μετά τα επόμενα 24ωρα να είναι κρίσιμα για άρση η όχι του αδιεξόδου.

Η παράταση στην νέα σχολική χρονιά 

Και ενώ οι εξελίξεις έτρεχαν από το πρωί λίγο μετά το μεσημέρι έσκασε και η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για παράτασης μίας μέρας στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στην μέση και τεχνική εκπαίδευση

Όπως τονίζουν στην Offsite εκπαιδευτικοί κύκλοι η απόφαση αυτή λήφθηκε με στόχο όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία η κρίση να έχει λήξει. Μάλιστα όπως σημειώνεται από τους ίδιους κύκλους σε αυτό φαίνεται να αποσκοπεί και η νέα βελτιωμένη πρόταση που θα δοθεί στις συντεχνίες. 

Παράλληλα η υπουργική αυτή απόφαση συνδέεται και με το γεγονός όπως μας επισήμανα εκπαιδευτικοί,  ότι συνηθίζεται κατά την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας επισκέπτεται σχολεία, γεγονός που εάν συνέβαινε αύριο ίσως να προκαλούσε προβλήματα λόγο και της στάσης που δείχνουν να έχουν εκπαιδευτικοί προς το πρόσωπο του Κώστα Χαμπιαούρη.

Έτσι ο ίδιος ο υπουργός θέλοντας να κερδίσει από μια χρόνο για να διαχειριστεί την κρίση αλλά και από την άλλη να ικανοποιήσει και τους οργανωμένους γονείς οι οποίοι τον στήριξαν το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε αυτή την απόφαση.

Το όλο παρασκήνιο τις σημερινής μέρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό αύριο, καθώς είτε οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε οριστική ρήξη, είτε θα βάλουν νερό στο κρασί τους για ομαλή υπό τις περιστάσεις έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

 

 

 

10