Στη Βουλή το θέμα των φαρμάκων από τα κατεχόμενα

Στη Βουλή το θέμα των φαρμάκων από τα κατεχόμενα

 

Ενώπιον της Βουλής και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, θα βρεθεί το ζήτημα της αγοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με πηγές της Offsite που δεν επιδέχονται αμφισβήτησής, η έκταση που πήρε το συγκεκριμένο ζήτημα θορύβησε τη Βουλή.

Η μεταφορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα έσπειρε την ανησυχία όπως επίσης και τη διχόνοια μεταξύ των αρμοδίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με το Τμήμα Τελωνείων συνέταξαν Κατευθυντήριες Γραμμές, με βάση τις οποίες επιτρέπεται η μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων από τις κατεχόμενες περιοχές, που προορίζονται για προσωπική χρήση, δηλαδή ποσότητα για ένα μήνα θεραπεία.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου εξέφρασε άμεσα την αντίθεσή του με αυτό το μέτρο. 

Σε επικοινωνία μας με το Πρόεδρο του Συνδέσμου, Αυγουστίνο Ποταμίτη, μας έβαλε απευθείας στο κλίμα που επικρατεί στο Σύνδεσμο για την ρήτρα μεταφοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα αφού μας είπε πως αν θέλει κάποιος να βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο είναι θέμα δικό του.

Τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη Κυπριακή Δημοκρατία διέπονται από νόμους και κανονισμούς τόσο από την Κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς δεν ελέγχει τα φάρμακα που εμπορεύονται στα κατεχόμενα, όπως συμπλήρωσε.

 

Το θέμα της τιμής το κατανοούμε, είπε, αλλά πρέπει να ζυγίσουμε και το θέμα της υγείας ενός ατόμου.

"Δεν γίνεται η μεταφορά κρέατος από τα κατεχόμενα να είναι παράνομη αλλά η μεταφορά φαρμάκων να μην είναι. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα", όπως συμπλήρωσε ο κ. Ποταμίτης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου αναφέρει χαρακτηριστικά πως "αντί να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων απλά τους αφήνουν να φέρνουν από τα κατεχόμενα.

"Με αυτό το τρόπο δίνουν την ευκαιρία να εφοδιάζονται ασθενείς με φάρμακα τα οποία δεν είναι ελεγμένα από κανένα". 

Επικοινωνήσαμε επίσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, βουλευτή του ΔΗΣΥ Κώστα Κωνσταντίνου, όπου μας ενημέρωσε πως αυτό το θέμα είναι σοβαρό και πως πρέπει να τύχει περαιτέρω διερεύνησης. 

 

 

10