Αυτό το «κλουβί» είναι μια Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο

Αυτό το «κλουβί» είναι μια Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο

Με χθεσινό ρεπορτάζ της ιστοσελίδαςμας  αναφερόμαστε στο απαράδεκτο πρόβλημα που δημιουργείται με τα παιδιά/μαθητές με ειδικές ανάγκες στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Παιδείας δυστυχώς αποκλείει παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση και τα διαχωρίζει σε εκπαιδεύσιμα και μη. Με απλά λόγια δεν τα αφήνει στις τάξεις μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά αλλά, τα μεταφέρει σε Ειδικές Μονάδες όπως αυτή που μπορείτε να δείτε στην πιο κάτω φωτογραφία. Ναι, στην Κύπρο του 2018 παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ‘’φυλακίζονται’’ σε αυτά τα κλουβιά για να κάνουν μάθημα. 

  

Η συγκεκριμένη Μονάδα βρίσκεται στο Α' Δημοτικό Αραδίππου.  Διαβάστε τι ακριβώς συμβαίνει στο συγκεκριμένο σχολείο σύμφωνα με την κ. Γιούλα Πιτσάλη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγκαλια-Ελπίδα:

"Α' Δημοτικό Αραδίππου , αυτές είναι οι ειδικές μονάδες που οι επαρχιακές επιτροπές πετάνε τα παιδιά μας ! Τους προκαλώ να βάλουν τα δικά τους παιδιά εκεί. 

Η ιστορία είναι η εξής.  Επειδή θέλουν να δημιουργήσουν Ειδική Μονάδα στο σχολείο αυτό και έχουν μονο 3 παιδιά , αλλά για να δημιουργηθεί η μονάδα θέλουν 4 παιδιά, έτσι λοιπόν στέλνουν παιδί με ΔΕΠΥ, χωρίς την συγκατάθεση των γονέων του εκεί. Η συνδετική Λειτουργός πρότεινε στην οικογένεια η οποία έκανε μάχες να βγάλει το παιδί από την Ειδική μονάδα πέρσι, να αιτηθεί περισσότερες ώρες στήριξης (έιχε 2 φορές την εβδομάδα) από την επαρχιακή επιτροπή. Η επαρχιακή επιτροπή αντί να δώσει περισσότερες ώρες στήριξης, φέτος αποφάσισε να στείλει ξανά τον μαθητή στην μονάδα που βλέπετε. Η οικογένεια φυσικά και αρνείται (και καλά κάνει). Τους είπαν ότι θα ανοίξουν παράθυρο και θα βάλουν και aircondition!! Αίσχος! Κανένας δάσκαλος δεν πρέπει να δέχετε να εργάζετε σε τέτοιες συνθήκες. Εχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν και χειρότερα... Η σιωπή των εκπαιδευτικών τους καθιστά συνένοχους!"

Θυμίζουμε ότι η Ομάδα Πρωτοβουλία Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αναπηρίες ή/και Εκπαιδευτικές Ανάγκες, παρέδωσε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας  για τον αποκλεισμό Παιδιών με Αναπηρίες ή/και εκπαιδευτικές ανάγκες από το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα, τη μη δημιουργία συστήματος ενιαίας εκπαίδευσης και τη μη παροχή εύλογων προσαρμογών για την ίση πρόσβαση και συμμετοχή τους στο γενικό σχολείο. Αναμένουν όπως και εμείς την απάντηση του Υπουργείου.

 

 

 

10