Οργανωμένοι ασθενείς: Στο περίμενε για το ΓεΣΥ

Οργανωμένοι ασθενείς: Στο περίμενε για το ΓεΣΥ
Καμπάνια ενημέρωσης και προτάσεις για την διάθεση των φαρμάκων στο προσκήνιο

 

Μόλις 8 μήνες αναμένουν για την εφαρμογή του νέου σχεδίου υγείας στην χώρα με τις διαδικασίες εφαρμογής του να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την εφαρμογή του ΓεΣΥ περιμένουν με ανυπομονησία οι οργανωμένοι ασθενείς οι οποίοι συμμετέχουν και οι ίδιοι στις διαδικασίες του ΟΑΥ για την μετάβαση στο νέο σύστημα υγείας.

Ευελπιστούν ότι με την εφαρμογή του θα διορθωθούν πολλά από τα σήμερα δεδομένα στο χώρο της δημόσιας υγείας. 

Σε δηλώσεις του στην Offsite ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούμας επεσήμανε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο.

Αναμένουν, όπως τόνισε, να εφαρμοστεί η πρώτη φάση του ΓεΣΥ με τα λιγότερο δυνατό προβλήματα.

«Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στο κοινό για να γνωρίζει, καθώς σήμερα λόγω του γεγονότος ότι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις παραπληροφορουνται από διάφορα που ακούγονται. Πιστεύω ότι μέσα από την καμπάνια ενημέρωσης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο οι ασθενείς θα ενημερωθούν για όλα». 

Όπως επισήμανε ο κύριος Κουλούμας "θα έπρεπε να γίνει πιο γρήγορα η καμπάνια ενημέρωσης αφού το ζητούσαν συνεχώς οι ασθενείς, αλλά έστω και τώρα θα λειτουργήσει υποβοηθητικά για να πληροφορηθούν για όλα τα δεδομένα". 

Σημαντική η εφαρμογή για τα φάρμακα 

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι το οποίο θέλουν οι ασθενείς να βελτιωθεί είναι αυτό της διάθεσης φαρμάκων, καθώς όπως υποστηρίζουν μέχρι σήμερα παρατηρούνται πολλές στρεβλώσεις στην παροχή τους στους ασθενείς. Αν και τα τελευταία χρονιά  όπως υποστηρίζεται έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι αυτό.  

«Μέσα από τον εξορθολογισμό που θα γίνει στο ΓεΣΥ, θα έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας πρόσβασης στα φάρμακα, δεν θα υπάρχει η ανάγκη ο ασθενής να προσφεύγει σε αγορές επικίνδυνες για τον ίδιο. Οι κανονισμοί για την πρόσβαση στα φάρμακα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και έτσι εμείς ως οργανωμένοι ασθενείς θα καταθέσουμε τις δικές μας εισηγήσεις, με σκοπό να γίνουν καλύτεροι για το συμφέρον του Κύπριου ασθενή και μόνο» σημειώνει ο κύριος Κουλούμας.

Όπως σημειώνεται από πλευράς ασθενών η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα βοηθήσει σε πολλά στάδια τους ίδιους καθώς με τα σημερινα δεδομένα αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια προβλήματα. Μέσα από ένα σωστό ΓεΣΥ πιστεύετε ότι θα βοηθηθούν οι ασθενείς για να μην νιώθουν μειονεκτικά σε σχέση με ασθενείς από άλλες χώρες προηγμένων χωρών. 

10