Θέλουν διάταγμα για την εποπτεία άνδρα που κακοποιούσε ανήλικη

Θέλουν διάταγμα για την εποπτεία  άνδρα που κακοποιούσε ανήλικη

Διάταγμα από το Δικαστήριο θα ζητήσει εντός των επόμενων ημερών η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατα Ανηλίκων ώστε ο άνδρας που αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη ενώ καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικη επί τέσσερα χρόνια  να τεθεί υπό εποπτεία.  Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία άσκησης εποπτείας αποσκοπεί στην αποτροπή του κινδύνου επανάληψης αδικήματος σεξουαλικού χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκου.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του θέματος η η Αρχή διευκρινίζει ότι  «με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας δεν έχει εξουσία να επιβάλει οποιονδήποτε περιορισμό που να σχετίζεται με ενήλικο θύμα και ειδικότερα περιορισμό που να μην επιτρέπει τη διαμονή ή διακίνηση σε χώρους που διαμένει ή διακινείται ενηλικιωθέν θύμα». 

 

 

Επισημαίνεται ότι μετά από εισήγηση της Αρχής κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το αρμόδιο Υπουργείο, νομοσχέδιο με σκοπό την τροποποίηση του υπό αναφορά νόμου ώστε να διευρυνθούν οι εξουσίες εποπτείας της Αρχής. Στα πλαίσια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης αυτών των εξουσιών, για την προστασία προσώπων που θυματοποιήθηκαν, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή τους.

10