Αυστηρότερες ποινές και μέτρα για παιδεραστία - Εξηγήσεις από ΠτΔ

Αυστηρότερες ποινές και μέτρα για παιδεραστία - Εξηγήσεις από ΠτΔ

Στη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για την αντιμετώπιση φαινομένων μείωσης ποινής σε άτομα που καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα θα προχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ανάλογων εγκλημάτων, έχει ήδη αποσταλεί σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης  στη Γενική Εισαγγελία. Μέσω του νομοσχεδίου θα προνοείται η επιβολή αυστηρότερων ποινών, που θα επιβάλλονται, μεταξύ άλλων, για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει τη λύπη του για τη θλίψη που αθέλητα προκλήθηκε σε ένα αθώο θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και την οικογένεια του και θέλει να διαβεβαιώσει πως οι όποιες αδυναμίες του συστήματος, θα επιδιωχθεί, μέσα από τα προαναφερόμενα μέτρα, να διορθωθούν κατά τρόπο που δεν θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Διευκρινίσεις για το περιστατικό

Σύμφωνα με την Προεδρία, ο ο συγκεκριμένος κατάδικος που αποφυλακίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, επωφελήθηκε της πιο πάνω πάγιας πρακτικής απονομής Προεδρικής χάριτος από τον εκάστοτε εκλεγμένο Πρόεδρο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε την 1η Μαρτίου 2018. 

Σημειώνεται πως το εν λόγω πρόσωπο είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για τρία χρόνια από το Επαρχιακό Δικαστήριο και, σύμφωνα με τον περί Φυλακών Νόμο, αναμενόταν να αποφυλακιστεί στις 29 Μαρτίου 2019, ενώ με την απονομή της Προεδρικής χάριτος αποφυλακίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2018.

Κατά πάγια πρακτική, ο εκάστοτε εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει, με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, χάρη σε κατάλογο καταδίκων για αναστολή του ¼ της εκτιόμενης ποινής φυλάκισης ανεξαρτήτως του είδους των αδικημάτων που είχαν καταδικαστεί, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

 

 

 

10