Ποια είναι η σωστή ώρα για κάθε περιποίηση

Ποια είναι η σωστή ώρα για κάθε περιποίηση
Πότε να βάλεις ρετινόλη, Βιταμίνη C και πότε ενυδατική

Για χρόνια, οι επιστήμονες κατανοούν πως ο χρόνος κυβερνά το σώμα μας, με τους 24ωρους κιρκαδικούς ρυθμούς που μας κάνουν να κοιμόμαστε και να ξυπνούμε σύμφωνα με την κίνηση του ήλιου. Φαίνεται, όμως, πως δεν υπάρχει μόνο ένα μεγάλο «βασικό ρολόι» στο σώμα μας, καθώς πολλά συστήματά του λειτουργούν συγχρονισμένα με τα κύτταρά μας.

«Όταν αυτό το σύστημα διαταράσσεται, έχει ως αποτέλεσμα πρόωρη γήρανση των ιστών καθώς και μεγαλύτερη προδιάθεση για την ανάπτυξη όγκων του δέρματος» εξηγεί η Rabbia Aslam, κλινική διευθύντρια της γνωστής κλινικής HC MedSpa στο Λονδίνο. Το σώμα μας αναγεννάται σε διαφορετικές ώρες μέσα στο παράθυρο των 24 ωρών. Είναι γνωστό πως η διαδικασία του πολλαπλασιασμού γίνεται σε διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, μάλιστα μπορεί αυτό να το νιώθεις γύρω στις 4 το απόγευμα στο δέρμα σου, σαν να είναι λίγο σκληρό και αφυδατωμένο.

ob_f3a677_best-skincare-products-for-sensitive-s.jpg

4 το απόγευμα

Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επαναλάβεις την ενυδάτωση και να ενισχύσεις το δέρμα με ένα ελαφρύ σπρέι προσώπου» συμπληρώνει. Μην ξοδέψεις όμως χρήματα για ένα σπρέι που θα έχεις συνέχεια στην τσάντα σου. «Αν είσαι μακιγιαρισμένη, το δέρμα σου δεν θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από το σπρέι» εξηγεί η αισθητικός Debbie Thomas. Με άλλα λόγια, κράτα τα χρήματά σου για προϊόντα ημέρας και νύχτας.

Πριν κοιμηθείς

Η ανάπλαση των κυττάρων είναι στο υψηλότερο επίπεδό της το βράδυ. Συμβαίνει τουλάχιστον 30 φορές πιο γρήγορα το βράδυ απ’ ότι στη διάρκεια της ημέρας, καθώς τότε γίνεται η κυτταρική ανανέωση» σχολιάζει η Aslam. «Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να απομακρύνεις ρύπους και μακιγιάζ πριν ξαπλώσεις – ιδανικά με ένα προϊόν που περιέχει ρετινόλη. Όταν ξυπνήσεις

«Συνήθως το πρωί είναι πιο αυξημένα τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Προτείνω αυτή την ώρα να χρησιμοποιείς προϊόντα που περιέχουν ουσίες όπως η βιταμίνη C και Ε, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση», συμπληρώνει.

25