Πέθανε ο σχεδιαστής Δ. Παρθένης που έντυνε την elite της Αθήνας!

Πέθανε ο σχεδιαστής Δ. Παρθένης που έντυνε την elite της Αθήνας!

Συγκλονισμένοι είναι οι άνθρωποι της μόδας μετά την είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του γνωστού σχεδιαστή και ιδιοκτήτη των καταστημάτων Parthenis, Δημήτρη Παρθένη, σε ηλικία 74 ετών.

Ο σπουδαίος σχεδιαστής κατάφερε να λανσάρει το μινιμαλ και την απλότητα στα ρούχα του που είχαν ταυτότητα και ξεχώριζαν για την φινέτσα τους. 

Όσοι τον γνώριζαν τον περιέγραφαν ως ένα ελεύθερο πνεύμα που επικοινωνούσε με το δημιουργικό όραμα μέσα από άνετες σιλουέτες και φιλικά προς το σώμα υφάσματα, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι.

Στην Αθήνα του σήμερα, αν περνούσες μια βόλτα από το Κολωνάκι θα τον έβλεπες σίγουρα να κάθεται στο αγαπημένο του καφέ και θα τον ξεχώριζες από μακριά αφού κρατούσε πάντα λουλούδια που είχε αγοράσει για το σπίτι.

Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Αθήνα, το «Brigitte», το 1968 στο Σύνταγμα και στη Χαριλάου Τρικούπη. Το «Brigitte» ήταν μια boutique που στην αρχή πουλούσε και ρούχα από άλλους σχεδιαστές, εκεί όμως ξεκίνησε ο Παρθένης να φτιάχνει τις δικές του σειρές. Εννέα χρόνια αργότερα εγκαινίασε την μπουτίκ του στη Μύκονο, μια σταθερή πηγή έμπνευσης που αποτέλεσε και το εφαλτήριο για τη διεθνή καριέρα η οποία δεν άργησε να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τον κόρη του Ορσαλία Παρθένη, αυτό που χαρακτήριζε το όνομα Παρθένης ήταν δυο βασικά στοιχεία: Το βαμβάκι και η μονοχρωμία. Πέρα από την ιστορία με τα ζέρσεϊ, την δημιουργία της τάσης με το εσώρουχο που παίρνει τη θέση του εξώ-ρούχου (και γίνεται το σήμα κατατεθέν του brand), πιο πριν κι ενώ τα χρώματα ήταν έντονα, η μονοχρωμία και το βαμβάκι καθιερώνει την εικόνα του brand στη συνείδηση του κόσμου.

Δυο ήταν τα ονόματα τα οποία διέθεταν ατζέντη στην Αμερική με σκοπό την εξαγωγή της ελληνικής μόδας στο εξωτερικό, ο Parthenis και o Τσεκλένης. Ο πρώτος εκπροσωπούσε την μονοχρωμία ενώ ο δεύτερος πάντα τα εμπριμέ. Ήταν τότε που και οι δυο οίκοι είχαν ξεκινήσει να ζουν το τεράστιο όνειρο της αναγνώρισης. 

Ο Παρθένης εξάλλου με το άνετο και σοφιστικέ στιλ του μεσουρανούσε ήδη και στα στενά της Μυκόνου, μια αναγνώριση που τον βοήθησε να αναπτύξει το ελληνικό brand του και σε διεθνές επίπεδο τόσο μέσα από τα καταστήματα του οίκου του όσο και μέσο το δίκτυο πωλήσεων.

 

Όλες οι συλλογές Parthenis σχεδιάζονται και παράγονται στην Αθήνα. Ο οίκος διατηρεί τέσσερα αυτόνομα καταστήματα στην Ελλάδα, και καταστήματα στην Αθήνα και τη Μύκονο ενώ ο οίκος Parthenis διατηρεί δίκτυο χονδρικής όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, το Λίβανο, το Κουβέιτ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του brand έπαιξε και η κόρη του Παρθένη, η Ορσαλία η οποία όμως στην αρχή ήθελε να γίνει έμπορος έργων τέχνης, κάτι εξάλλου που σπούδασε στην Αγγλία.

Τελικά το 1996 η κόρη του Δημήτρη Παρθένη επιστρέφει μόνιμα και αναλαμβάνει την επιχείρηση. Ουσιαστικά όμως από το 1996 έως το 2004, που διοργανώνεται και το πρώτο ελληνικό fashion week η ίδια είχε αναλάβει σιωπηρά το σχεδιασμό και το management ολόκληρου του brand.

Σήμερα, με την κόρη του Ορσαλία Παρθένη στο δημιουργικό τιμόνι, η ταυτότητα του οίκου παραμένει διαχρονική με κομψή minimal ελληνική αισθητική.

πληροφορίες: lifo

25