Κινόα, από τις Άνδεις με αγάπη!

Κινόα, από τις Άνδεις με αγάπη!

Η “χρυσή τροφή” των Ίνκας, έχει ενθουσιάσει κυριολεκτικά όλο τον κόσμο κι έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για να συντηρήσει τον μύθο της.

Μπορεί οι Ίνκας να απολάμβαναν το κινόα ή όπως το αποκαλούσαν τη “μητέρα όλων των σπόρων”, πριν από αιώνες, όμως στη δική μας ζωή, είναι ακόμη κάτι πολύ νέο.

Επιστρέφοντας από τη Ν. Αμερική, οι Ισπανοί κατακτητές, έφεραν στην πραμάτεια τους τροφές που έμελλαν να αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες, όπως την πατάτα και το καλαμπόκι. Άφησαν όμως πίσω τους τη “μητέρα όλων των σπόρων” κατά τους Ίνκας, το κινόα. Κανείς δεν ξέρει γιατί -μάλλον δεν τους εντυπωσίασε ιδιαίτερα.

Το πολύτιμο αυτό φυτό, που καλλιεργείται στις Άνδεις εδώ και 4.000 χρόνια -κι άλλα τόσα υπάρχει σαν άγριο- παρέμεινε άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο αλλά αποτελούσε τη βασική τροφή των λαών που ζουν σε υψόμετρα, σε φτωχές περιοχές όπου δύσκολα ευδοκιμούν άλλοι σπόροι. Έμελλε να βρει τη θέση που του αξίζει τον 21ο αιώνα μ.Χ., να καταταγεί από τους διατροφολόγους στις πολύτιμες super foods, να κατακτήσει μέσα στα τελευταία 3 με 4 χρόνια όλη την υφήλιο και να μπει στις κουζίνες των πιο πρωτοποριακών σεφ.

Το 2013 είναι η χρονιά του, καθώς ο Ο.Η.Ε. διακήρυξε το “Διεθνές Έτος Κινόα”, αναγνωρίζοντας και προβάλλοντας τη μοναδική διατροφική του αξία. Και είναι βέβαιο ότι το αξίζει.

Ένα μοναδικό τρόφιμο

Δεν ανήκει στα δημητριακά (ο όρος είναι “ψευδο-δημητριακό”) αν και οι κόκκοι του θυμίζουν ρύζι ή πλιγούρι. Τα σποράκια του ανήκουν στο ποώδες φυτό chenopodium quinoa, που ευδοκιμεί σε υψόμετρα γύρω στα 3800 μ. καθώς απαιτεί κρύο και ξηρό κλίμα. Γνωστό σαν “η χρυσή τροφή” των Ίνκας, που το συνέδεαν και με θρησκευτικές τελετές, υπήρξε για χιλιάδες χρόνια και μέχρι σήμερα η πιο θρεπτική -άρα πολύτιμη- τροφή για τους λαούς που κατοικούν στα υψίπεδα των Άνδεων. Μόλις μαζευτεί υπόκειται σε μια φυσική επεξεργασία (πλύσιμο με καθαρό νερό και στέγνωμα στον ήλιο) για να φύγει το πικρό του περίβλημα.

Τι πυροδότησε τον ξαφνικό έρωτα του Δυτικού κόσμου για το κινόα; Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από την τάση των τελευταίων χρόνων για υγιεινή διατροφή, την αύξηση των vegeterians και vegans, την αναζήτηση τροφών χωρίς γλουτένη, ίσως και τη γενικότερη τάση επιστροφής στις ρίζες. Έτσι, από τα μικρά μαγαζάκια τοπικών τροφίμων, όπου το αναζητούσαν οι ξενιτεμένοι περουβιανοί, έφτασε να γεμίζει τα ράφια των πιο ψαγμένων και αναπόφευκτα ακριβών παντοπωλείων υγιεινής διατροφής, από τον Καναδά και την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία.

Με το "word of mouth", το κινόα κατάφερε να συγκεντρώσει αναρίθμητους οπαδούς με ταχύτητα φωτός.

Ακόμα και το λιτό, τραγουδιστό όνομά του εκπέμπει ένα γοητευτικό εξωτισμό. Η γεύση και η υφή του δεν είναι άσχετα μ' αυτή την επιτυχία. Το κινόα, μόλις βράσει και φουσκώσει -περίπου σαν το πλιγούρι- μεταμορφώνεται σε ένα διάφανο κόκκο με μια σπιράλ ουρίτσα και “σπάει” απολαυστικά στο δόντι. Εχει γεύση απαλή και σχεδόν ουδέτερη, που επιδέχεται πολλούς συνδυασμούς.

Αλλά το παν είναι η διατροφική του αξία. Πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές καθώς έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (υψηλότερη από αυτή του σιταριού) και μάλιστα σε ουσιώδη αμινοξέα. Συγχρόνως έχει χαμηλά σάκχαρα, δεν περιέχει γλουτένη, είναι εξαιρετικά εύπεπτο, συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων πολλών, ενώ ελέγχει και το επίπεδο χοληστερόλης. Είναι εξαιρετική πηγή φωσφόρου, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φυτικών ινών, Ω3 λιπαρών, βιταμινών B και Ε, για να απαριθμήσουμε τα κυριότερα. Θεωρείται άριστο αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την αιμάτωση του εγκεφάλου και κατά συνέπεια τη συγκέντρωση και την καλύτερη πνευματική απόδοση. Μετά από αυτά, δεν ακούγεται περίεργο το γεγονός ότι η ΝΑΣΑ το έχει περιλάβει στις τροφές των διαστημικών της αποστολών.

Πως το τρώμε

Paul’s Finest Quinoa είναι μια Ολλανδική εταιρεία που ασχολείται με βιολογικό κινόα. Η αποστολή της εταιρείας αυτής, είναι να παράγει προϊόντα με κινόα για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Με μεγάλη αφοσίωση στα προϊόντα Vegan, στα προϊόντα χωρίς γλουτένη, στα βιολογικά, και στα προϊόντα fair trade, η Paul’s Finest Quinoa είναι παθιασμένη με την ποιότητα.

25