Weekly Briefing: Ανάν, Τουρκία-Σήριαλ Παιδεία και Συνεργατισμός

Weekly Briefing: Ανάν, Τουρκία-Σήριαλ Παιδεία και Συνεργατισμός

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας, όπως τις επέλεξε το Offsite Politics. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πολιτικό σκηνικό την εβδομάδα που πέρασε...

Αρχή στο κυνήγι σήμερα, με εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες κυνηγούς να γεμίζουν την ύπαιθρο προς αναζήτηση φάσσας και τρυγονιού. 

Εμείς πιστοί εδώ στο κυνήγι των ειδήσεων για να δούμε τι έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε. 

Άρχη κάνουμε με μια δυσάρεστη είδηση, καθώς το Σάββατο που μας πέρασε, έφυγε από τη ζωή ο Κόφι Ανάν. Ο πρώην Γ.Γ. ΟΗΕ, ο οποίος καλώς ή κακώς, συνέδεσε σε μεγάλο βαθμό το όνομά του με το Κυπριακό, καθώς ήταν ο πρωτομάστορας του Σχεδίου Ανάν, το οποίο τέθηκε σε δημοψήφισμα στην Κύπρο στις 24 Απριλίου 2004, με το γνωστό αποτέλεσμα. 

Ολόκληρος ο πλανήτης έστειλε συλλυπητήρια για το χαμό του Ανάν, ενώ στην Κύπρο οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Σημαντικό να αναφέρουμε πως ο Ανάν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2001 ενώ ήταν ο πρώτος Γ.Γ. του ΟΗΕ που προερχόταν από τη διοικητική δομή του Οργανισμού και επελέγη και από το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού.

Μια και αναφερθήκαμε στο Κυπριακό, έστω και έμμεσα να παραμείνουμε στο θέμα αυτό, καθώς όπως διαφάνηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας εξελίξεων στο πεδίο αυτό. 

Η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζ. Λουτ αναμένεται να ολοκληρώσει τις επαφές της μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, ενώ, σύμφωνα με τα όσα διαδίδει μέσω πηγών στα κατεχόμενα ο Ακιντζί, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένεται να μεταβούν, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου θα τα πουν με τον Γ.Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στα κατεχόμενα μας εδάφη, βρέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ο Τούρκος Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για να τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η αλληλεγγύη μεταξύ της "μητέρας πατρίδας των τ/κ και του τ/κ "λαού", έχει εισέλθει σε μια ευαίσθητη περίοδο". Ο Γιλντιρίμ μετά την συνάντηση με τον Ακιντζί θύμησε σε όλους την πάγια θέση πλέον της Τουρκίας, ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία πριν τη λύση του Κυπριακού είναι πηγή μη συμφωνίας και μη γαλήνης, ενώ τόνισε πως "η πλευρά της νότιας Κύπρου πριν τη λύση πρέπει να αλλάξει νοοτροπία".

Από τον Γιλντιρίμ να μεταφερθούμε στα της τουρκικής οικονομίας, της οποίας η κατρακύλα από ότι όλα δείχνουν δεν βρίσκει πάτο όσο χαμηλά και αν πέφτει. 

Αυτή την εβδομάδα οι Οίκοι Moody's και S&P υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας, ενώ οι Moody's θεωρούν αρνητική πλέον την προοπτική της τουρκικής οικονομίας. 

Τι κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί με νύχια και με δόντια να συγκρατήσει καταστάσεις και να οδηγήσει στην ανάκαμψη την Οικονομία. Η λίρα εκεί που πάει μια μέρα να δείξει άνοδο, την επόμενη κάτι συμβαίνει και πέφτει και πάλι. 

Παρά το γεγονός ότι την εβδομάδα που μας πέρασε απελευθέρωσε τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούσε χωρίς ουσιαστικό λόγο για τόσους μήνες, παρά το ότι εξήγγειλε νέα μέτρα, παρά το γεγονός ότι μέχρι και η Κίνα υποσχέθηκε να δώσεις δις στη χώρα, ωστόσο φαίνεται ότι το πλήγμα που επέφερε η στάση Τραμπ-ΗΠΑ είναι καθοριστική για την τουρκική Οικονομία. 

Μέσα σε όλα αυτά, οι κυρώσεις αυξάνονται, η ένταση αυξάνεται, μιας και τουρκικό δικαστήριο αρνήθηκε και πάλι την απελευθέρωση του πάστορα και την αποστολή του στις ΗΠΑ. 

Από διαμάχη κρατών να πάμε στη διαμάχη Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων, που χωρίς υπερβολή έχει καταντήσει σήριαλ μετά από τόσους μήνες. 

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Υπουργός, Κώστας Χαμπιαούρης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όσα έγιναν με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στο πλαίσιο του διαλόγου που συμφώνησαν να διεξαγάγουν. 

Την Παρασκευή ο Υπουργός απέστειλε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς, μέσω επιστολής-υπομνήματος, έτσι ώστε να συνεχίσουν το διάλογο. 

Το υπόμνημα στην ουσία του παρά το γεγονός ότι δεν προσθέτει κάτι νέο στο διάλογο, ωστόσο κρύβει μια πρόταση που αποτελεί και τη "συνταγή" Χαμπιαούρη για τη συνέχεια: Κίνητρα στους εκπαιδευτικούς σε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, αντί μείωσης ωρών μέσω του συστήματος απαλλαγών". 

Η Δευτέρα θα δείξει πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα αξιοποιήσουν αυτή την πρόσκληση και πως θα καθορίσουν τη συνέχεια στο σήριαλ αυτό. 

Ενώ η Δευτέρα είναι κρίσιμη για την Παιδεία, η Τρίτη είναι η ημέρα που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αλλαγών σε σχέση με το προσωπικό του Συνεργατισμού. 

Η Τρίτη είναι η τελευταία μέρα για το Σχέδιο Εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων. Μέχρι στιγμής ο στόχος των 900 υπαλλήλων έχει ήδη καλυφθεί από την Παρασκευή, ενώ αναμένεται πως το νούμερο αυτό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. 

Να κλείσουμε με την Ερευνητική Επιτροπή για όσα έγιναν στον Συνεργατισμό και να πούμε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, κάλεσε για καταθέσεις νέα άτομα τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στο τι ακριβώς συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, σε αυτό τον ιστορικό θεσμό για τη χώρα μας. 

 

25