«Στο πρώτο ματς στα κατεχόμενα έφυγα με συνοδεία αστυνομίας λόγω επίθεσης από φιλάθλους» - Τι δηλώνει ο Μ. Μιχαήλ που παίζει εδώ και 4 χρόνια ποδόσφαιρο στα κατεχόμενα

«Στο πρώτο ματς στα κατεχόμενα έφυγα με συνοδεία αστυνομίας λόγω επίθεσης από φιλάθλους» - Τι δηλώνει ο Μ. Μιχαήλ που παίζει εδώ και 4 χρόνια ποδόσφαιρο στα κατεχόμενα

12/10/2017 - 13:46

Αναγκάστηκα να πάω να παίξω ποδόσφαιρο σε τουρκοκυπριακή ομάδα για να ζήσω, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Μιχάλης Μιχαήλ, ένας από τους έξι Ελληνοκύπριους ποδοσφαιριστές που παίζουν φέτος σε τουρκοκυπριακές ομάδες. Για τον ίδιο είναι η τέταρτη χρονιά που αγωνίζεται σε τ/κ ομάδα, τα πρώτα δύο χρόνια στην Κυθρέα, πέρυσι στο Καζάφανι και φέτος στη Λάπηθο, όλες στη δεύτερη κατηγορία, σε ένα «πρωτάθλημα» που δεν αναγνωρίζεται επισήμως αλλά έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το δικό μας, όπως είπε, με πιο χαμηλό όμως επίπεδο.
 
Ο Μιχάλης Μιχαήλ, 36 ετών σήμερα, έπαιζε μέχρι τα 21 του στην πρώτη κατηγορία και αγωνίστηκε στην ΑΕΚ Λάρνακας, μετά πέρασε σε ομάδες τρίτης κατηγορίας, μέχρι που το 2013 αποβλήθηκε λόγω επίθεσης και άσκησης βίας σε διαιτητή εν ώρα αγώνος. Διακόπηκε, πρόσθεσε, και το συμβόλαιο με την ομάδα που έπαιζε τότε, όπου ήταν για 12 χρόνια. Το ποδόσφαιρο ήταν βιοποριστική ενασχόληση για τον ίδιο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ στην πρώτη του συνέντευξη σε ε/κ μέσο ενημέρωσης όλα αυτά τα χρόνια. Για 4 μήνες, είπε, δεν είχε εισόδημα για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να συντηρήσει την οικογένειά του, έχει ένα ανήλικο μικρό παιδί. «Πεινούσα και δεν με είδε κανένας από όσους με κατηγορούν τώρα». Έπρεπε να περιμένει, ανέφερε, για αρκετούς μήνες να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε, αλλά οικονομικά δεν το άντεχε.
 
Το τ/κ πρωτάθλημα, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μοιάζει με το αναγνωρισμένο πρωτάθλημα της ΚΟΠ, καθώς στα κατεχόμενα υπάρχουν 4 κατηγορίες και το αγροτικό. Στην πρώτη κατηγορία, τη σούπερ λίγκα όπως την ονομάζουν, είπε ο Μιχαήλ, δεν παίζουν Ε/κ γιατί θεωρούνται ακριβοπληρωμένοι και οι μισθοί είναι καλύτεροι στις ομάδες δεύτερης κατηγορίας επειδή αυτές θέλουν να ανέβουν στη σούπερ λίγκα. Στις ομάδες δεύτερης κατηγορίας, εξήγησε, ενώ πιο παλιά μπορούσαν να παίξουν δύο Ε/κ, η τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου άλλαξε αυτή τη ρύθμιση και τώρα παίζουν δύο «ξένοι», ένας Ε/κ και ένας Τούρκος. Οι υπόλοιποι παίκτες είναι Τ/κ και δεν είναι επαγγελματίες, σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μισθοί για τους Ε/κ στις τ/κ ομάδες δεύτερης κατηγορίας είναι πολύ πιο ψηλοί από εκείνους των ξένων παικτών που στην πρώτη κατηγορία μπορούν να είναι τρεις και προέρχονται κυρίως από αφρικανικές χώρες. Στην πρώτη κατηγορία, όπως σημείωσε, από τους τρεις ξένους σε κάθε ομάδα, μόνο ο ένας επιτρέπεται να είναι Ε/κ.
 
Το ποδόσφαιρο, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Μιχαήλ, είναι το πιο δημοφιλές άθλημα μεταξύ των Τ/κ και υπάρχει τουλάχιστον μια ποδοσφαιρική ομάδα ή σύλλογος σε κάθε χωριό ενώ στις πόλεις πολύ περισσότερες. Στην ερώτηση πώς τον αντιμετώπισαν ως Ε/κ που παίζει σε τ/κ ομάδα και αν δέχθηκε επιθέσεις, ο Μιχαήλ είπε ότι το πρώτο και μοναδικό επεισόδιο που αντιμετώπισε ήταν στο πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας στη Μόρφου πριν 4 χρόνια, όπου έφυγε από το γήπεδο με «αστυνομική» συνοδεία λόγω επίθεσης από φιλάθλους. Η συνεργασία του και η σχέση του, είπε, με τις διοικήσεις των τ/κ ομάδων που ο ίδιος έπαιξε αλλά και με τους συμπαίκτες του ήταν πολύ καλή, χωρίς προβλήματα.
 
Στις πρώτες δύο αγωνιστικές στα κατεχόμενα φέτος, ανέφερε ο Μιχαήλ, βρέθηκε στο γήπεδο αντιμέτωπος με άλλους δύο Ε/κ παίκτες που παίζουν σε άλλες τ/κ ομάδες. Την πρώτη χρονιά που έπαιξε σε τ/κ ομάδα της 2ης κατηγορίας, είπε, βγήκε «παίκτης της χρονιάς», τη δεύτερη χρονιά τον ανακήρυξαν «πρεσβευτή της ειρήνης» και πέρυσι στην ομάδα στο Καζάφανι ήταν αρχηγός στα τελευταία παιχνίδια, όταν η ομάδα αυτή κέρδισε το πρωτάθλημα και ανέβηκε στη σούπερ λίγκα. «Έχω ζήσει εκεί ως ποδοσφαιριστής αυτά που ήθελα να ζήσω από δω».
 
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στην ε/κ πλευρά λόγω της ενέργειάς του, ο Μιχάλης Μιχαήλ είπε ότι τον πρώτο χρόνο που πήγε ο ίδιος και ακόμη ένας Ε/κ ποδοσφαιριστής οι αντιδράσεις ήταν πολύ πιο έντονες ενώ αναφέρθηκε και στη διαγραφή του από τον ΠΑΣΠ (Παγκύπριος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος). Ο Μιχαήλ είπε ότι κάποιοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν το θέμα και αναφέρθηκε στον πρόεδρο ε/κ ομάδας που κατηγόρησε αυτόν και ακόμη δύο Ε/κ ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε τ/κ ομάδες, ότι έπαιξαν στο γήπεδο της Νέας Σαλαμίνας πριν το 1974. Το γήπεδο όμως που ανήρτησε ο πρόεδρος της ε/κ ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ο Μιχαήλ, δεν είναι αυτό στο οποίο έπαιξαν. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ζούμε σε μια δημοκρατία, αλλά με ενοχλεί γιατί δεν ξέρουν το παρελθόν μου, ούτε των άλλων Ε/κ παικτών που παίζουν τώρα σε τ/κ ομάδας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ ποδοσφαιριστής.
 
Στην ερώτηση εάν κάποιος από τους έξι που παίζουν σήμερα σε τ/κ ομάδες, το έκανε για πολιτικούς λόγους, ο Μιχαήλ απάντησε αρνητικά. «Πήγαμε γιατί αγαπούμε το ποδόσφαιρο και γιατί μας το στέρησαν εδώ». Αναφέρθηκε δε σε κανονισμό της ΚΟΠ ότι σε ομάδες στις μικρές κατηγορίες δικαιούνται μόνο δύο παίκτες άνω των 28 ετών και αν κάποιος στα 30 του δεν παίξει σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας, θα πρέπει να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Παλαιότερα, πρόσθεσε, μπορεί να υπήρχε κάποιου είδους επαγγελματικής αποκατάστασης ή εξεύρεσης εργασίας για όσους ολοκλήρωναν την καριέρα τους στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτό πλέον δεν συμβαίνει.
 
Προπονείται 4 με 5 φορές την εβδομάδα, όπως ανέφερε, απόγευμα ή βράδυ και ο ίδιος πηγαινοέρχεται από την Λευκωσία όπου διαμένει μέσω του οδοφράγματος στην Λάπηθο. Οι αγώνες διεξάγονται Σαββατοκύριακα, ενώ κάποια ντέρμπι από φέτος θα γίνονται Παρασκευή βράδυ. Για τον Μιχάλη Μιχαήλ το ποδόσφαιρο δεν έχει ημερομηνία λήξης και θα ήθελε να παίζει όσο και μπορεί, και μετά να ασχοληθεί με το άθλημα. Οι γονείς του μένουν στη Λάρνακα, η μητέρα του είναι πρόσφυγας από τα Γέναγρα Αμμοχώστου, ολόκληρη η οικογένεια τον στήριξε και τον στηρίζει αυτά τα χρόνια που παίζει σε τ/κ ομάδας, ανέφερε.

Οι Ε/κ ποδοσφαιριστές είχαν διαγραφεί πριν πάνε σε τ/κ ομάδες, εξηγεί στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ 

Οι έξι ποδοσφαιριστές που παίζουν φέτος σε τουρκοκυπριακές ομάδες δεν ήταν μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών όταν πήγαν σε αυτές τις ομάδες, επειδή δεν είχαν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους προς το Σύνδεσμο και γι’ αυτό είχαν διαγραφεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης.
 
Κληθείς να σχολιάσει αν οι Ε/κ ποδοσφαιριστές που παίζουν σε τ/κ ομάδες διαγράφονται και για ποιο λόγο, ο κ. Νεοφυτίδης είπε ότι το θέμα είναι πολιτικό και απασχόλησε το ΔΣ του ΠΑΣΠ, αλλά δεν μπορούσαν να συζητήσουν για τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές αφού δεν ήταν μέλη του Συνδέσμου. «Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη διαγραφεί και από τα μητρώα της ΚΟΠ, διότι όταν είσαι τρία χρόνια ανενεργός και δεν παίζει στα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας διαγράφεσαι», εξήγησε. Το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές αυτοί, πρόσθεσε, δεν είναι αναγνωρισμένο, δεν υπάρχει σε κανέναν ποδοσφαιρικό καλεντάρι στον κόσμο, είναι σαν να αγωνίζονται σε ένα ιδιωτικό πρωτάθλημα.
 
Ερωτηθείς εάν ο ΠΑΣΠ θα προβεί σε κάποια βήματα εάν στο μέλλον αυξηθούν οι περιπτώσεις Ε/κ ποδοσφαιριστών που θα παίζουν σε τ/κ ομάδας, ο Σπύρος Νεοφυτίδης απάντησε ότι «δεν θα μείνουμε αδρανείς. Συζητούμε το θέμα με την ΚΟΠ, υπάρχουν κάποια μέτρα που συζητούνται αλλά προς το παρόν το ζήτημα δεν αφορά μέλη μας, αφού (οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές) δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Σύνδεσμο». Το πρόβλημα είναι περισσότερο πολιτικό παρά ποδοσφαιρικό, πρόσθεσε.
 
Στην ερώτηση εάν αυτοί οι παίκτες ή κάποιοι από αυτούς αποφασίσουν να επιστρέψουν στην ενεργό δράση στην ε/κ πλευρά, θα έχει πρόβλημα ο ΠΑΣΠ να τους δεχθεί ως μέλη εφόσον πληρώσουν τις συνδρομές τους, ο κ. Νεοφυτίδης απάντησε ότι «το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να το συζητήσουμε στο ΔΣ και να εγκρίνει κάτι τέτοιο». Το θεωρεί πολύ δύσκολο, όπως είπε, καθώς θα πρέπει, εάν επιστρέψουν, να τους εγγράψει η ΚΟΠ, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο καθώς είναι μεγάλοι σε ηλικία.
 
Ο Σπύρος Νεοφυτίδης ανέφερε επίσης ότι ο ΠΑΣΠ είχε διαφωνήσει με την ΚΟΠ για την απόφαση να μειώσει το όριο ηλικίας στην Γ και Δ κατηγορία για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Σημείωσε όμως πως το μέτρο αφορά τους ερασιτέχνες και όχι τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να αγωνισθούν και πάνω από 28 ετών.


Close