Ιστορική πρόκριση για Ολυμπιακούς Νέων από 16χρονο τζουντόκα(vid)

Ιστορική πρόκριση για Ολυμπιακούς Νέων από 16χρονο τζουντόκα(vid)

Την πρόκριση του στους 3ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων 2018, που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, εξασφάλισε ο 16χρονος τζουντόκα Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΚ, πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία για το κυπριακό τζούντο, το οποίο για πρώτη φορά θα εμφανιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, στην 3η διοργάνωση των Αγώνων, μετά το 2010 στη Σιγκαπούρη και το 2014 στη Ναντζίνγκ της Κίνας.

 

Στην Αργεντινή αναμένεται να λάβουν μέρος 4.000 νεαροί αθλητές από 206 χώρες, που θα διεκδικήσουν μετάλλια σε 32 αθλήματα.  

Αν και συμμετέχει διεθνώς στην κατηγορία -60 κιλά, ο 16χρονος Μπαλαρτζισβίλι θα αγωνιστεί στο Μπουένος Άιρες στην κατηγορία -66 κιλών, λόγω της ενοποίησης των δύο κατηγοριών στους Ολυμπιακούς Νέων. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι προγραμματισμένη για την 1η ημέρα των Αγώνων, στις 7 Οκτωβρίου.  

Η διαδικασία πρόκρισης ήταν ιδιαίτερα επίπονη και δύσκολη για τον Μπαλαρτζισβίλι, αθλητή του Χρίστου Χριστοδουλίδη, αφού χρειάστηκε να αγωνιστεί σε μια σειρά από διεθνή πρωταθλήματα τους τελευταίους μήνες, έτσι ώστε να μαζέψει αρκετούς βαθμούς για ένα ψηλό πλασάρισμα στην παγκόσμια κατάταξη.  

Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις έξι αθλητές των 60 κιλών και έξι των 66 κιλών, από όλο τον κόσμο, έπαιρναν την πρόκριση για το Μπουένος Άιρες. Η είδηση της εξασφάλισης της κάρτας πρόκρισης για τον Μπαλαρτζισβίλι ήρθε μόλις στα τέλη Αυγούστου, αφού φαίνεται πως προέκυψαν μια-δυο αποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής κι ενώ είχαν ήδη κλείσει οι θέσεις πρόκρισης, με τον Κύπριο τζουντόκα να μένει αρχικά οριακά εκτός.  

Ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι θα εκπροσωπήσει την Κύπρο για δεύτερη φορά σε σημαντική διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων. Τον Ιούλιο του 2017 είχε αγωνιστεί στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων στις Μπαχάμες, όπου είχε πάρει το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία -60 κιλών.  

Η επόμενη διοργάνωση στην οποία θα λάβει μέρος ο Κύπριος τζουντόκα είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούνιορ 2018, στις 13 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα λειτουργήσει και ως πρόβα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.  

Δείτε την αντίδραση του Γιώργου όταν μαθαίνει για την πρόκριση του στο Buenos Aires 2018:

4