Focal Elear: Listen Beyond

Focal Elear: Listen Beyond

15/03/2017 - 10:51
Avgoustis Avgousti

 

Τα Focal Elear είναι ανοικτού τύπου ακουστικά. Όπως όλα δείχνουν μάλλον είναι η καλύτερη τεχνολογία όσο αφορά High-End ακουστικά. Έχει σχεδόν την ίδια απαλή, υπέροχα λεπτομερή ποιότητα ήχου και ορθάνοιχτη αίσθηση του χώρου, όπως ο αδελφός του το Focal Utopia  που στοιχίζει 4 φορές περισσότερο (4.000 ευρώ), αλλά σε μια πιο συμβατή τιμή.

Με δεδομένη την τεράστια διαφορά κόστους, το Elear θα σας πάρει εκπληκτικά κοντά στη μουσική με ένα πολύ παρόμοιο σε ευκρίνεια και δυναμική ταχύτητα τρόπο με το Focal Utopia. Σε αυτή την κατηγορία κόστους (κάτω από 1000 ευρώ), δεν υπάρχει διαθέσιμος  κανένας καλύτερος μουσικός ερμηνευτής για απαιτητικούς χρήστες ακουστικών.

 

 

Είναι πάντα ωραίο όταν High End κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις καλύτερες τους τεχνολογίες, σε προϊόντα με πιο προσιτές τιμές, αν και ένα σετ ακουστικών αξίας  1,000 ευρώ μπορεί να τεντώσει την έννοια του προσιτού κόστους. Το Focal Elear όπως έχουμε αναφέρει γεννήθηκε μέσα από την τεχνολογία και εξέλιξη του Focal Utopia, που είναι ένα απίστευτα αξιοθαύμαστο high-end ακουστικό στην τιμή των  4.000 ευρώ. Το Elear μοιάζει πάρα πολύ κατασκευαστικά με το αριστοκρατικό Utopia ακόμα και στο ελαφρύ στήριγμα κεφαλής και εργονομικά τέλειο μηχανικό σύστημα. Σημειώστε ότι τα 2 αυτά Headphones είναι κατασκευασμένα στο χέρι  από την ίδια την Focal στα εργαστήριά τους στο Σεντ Ετιέν, στην Γαλλία. Για μια τέτοια ποιότητα η κατασκευή σε Ασιατικές χώρες θεωρείτε παράλογη.

Είχα την ευκαιρία να ακούσω το Focal Elear και οφείλω να πω πολλά, αλλά για να μην είμαι κουραστικός απλά θα πω ότι είναι ένα mid-range headphone το οποίο βρήκε το sweet spot  μεταξύ τιμής και ποιότητας ήχου. Του αξίζει να θεωρηθεί το καλύτερο της σειράς του (αν υπάρχει άλλο) μιας και είναι η απόλυτη λύση για τους φίλους του καλού ήχου οι οποίοι γυρεύουν ένα καλό ακουστικό σε αυτή τη τιμή. Αναγνωρίζοντας την ποιότητα (κάτι που δεν ξέρουμε πολλοί να αναγνωρίσουμε), αυτόματα πετάς έξω από τις επιλογές σου οποιοδήποτε ακουστικό κάτω των 1000ων ευρώ.

Χρησιμοποιώντας τα, αυτόματα ξεχνάς τι έχεις χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής. Ακόμα και τα προηγούμενα μοντέλα της ίδιας της Focal δεν θα μπορούσαν να μας προετοιμάσουν για τον ερχομό του Elear. Είναι δεδομένο ότι έχουν φτιαχτεί για να προσφέρουν κάτι περισσότερο. Επίσης είναι φανερό ότι αποφεύγοντας την κινέζικη παραγωγή, χρησιμοποιώντας το R&D του Γαλλικού εργοστασίου, με 3 χρόνια σε επεξεργασία και εξέλιξη, η Focal έδωσε την ίδια σημασία την οποία δίνει στα High End Speakers της.

 

 

Ωραίο χαρακτηριστικό είναι το όνομα. Elear είναι το όνομα μιας διμοιρίας ιππικού από την Πολωνία του 17ου αιώνα. Στη διμοιρία ήταν επιλεγμένοι οι καλύτεροι ιππείς του στρατού και στέλνονταν σε μάχες για να αποδυναμώσουν και να μεταφέρουν φόβο στους εχθρούς. Σε ένα σημείο ονομάστηκαν «Ιππείς της αποκάλυψης». Ε ναι για μένα τουλάχιστον αυτό το όνομα κρύβει κάποια… cojones; Ωραία η φαντασία ε; Ναι επειδή στην πραγματικότητα Elear = Elite Ear… Σας κράτησα όμως καλά εκεί!!!

Στην τελική δεν έχω λόγο να σας μιλήσω για το βάθος του μπάσου, για την τελειότητα των συχνοτήτων, για την φοβερή εφαρμογή, για το πανέμορφο πακετάρισμα, τα αξεσουάρ και όλα τα σχετικά. Ο μοναδικός κριτής είναι το δικό σας αυτί και η δική σας τσέπη. Αν είσαι hardcore high end audio lover τότε μην χάσεις την ευκαιρία να τα δοκιμάσεις. Εκεί θα καταλάβεις γιατί μου τελειώνουν και τα λόγια.

 

 

Το μόνο πράγμα που στενοχωριέμαι είναι ότι πολλοί δεν δίνουν την κατάλληλη σημασία. Πολλοί δεν ξεχωρίζουν τον πραγματικό ήχο. Και ίσως μετά από τις τελευταίες γενεές τέτοιων ακουστικών, να μην ξαναδούμε τέτοιες πανέμορφες και ορεξάτες κατασκευές από τις αγαπημένες μας εταιρείες όπως την Focal. Όχι μόνο στα headphones φυσικά αλλά και σε άλλες τεχνολογίες. Γι αυτό αν έχετε μια ευκαιρία σήμερα (που την έχετε), να μην την χάσετε ποτέ ασχέτως αν και κάθε χρονιά κάτι καινούργιο θα μας εκπλήσσει!!!

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος Κύπρου: Powersound Ltd - www.powersound.com.cy


Close