Μύθος ή πραγματικότητα: Ταυτότητά σου ο λογαριασμός social media

Μύθος ή πραγματικότητα: Ταυτότητά σου ο λογαριασμός social media

06/01/2018 - 12:00
Μιχάλης Κυβιδιώτης

 

Την σταδιακή αντικατάσταση της παραδοσιακής-γνωστής σε όλους μας ταυτότητας, επιχειρούν στην Κίνα. Στόχος η δημιουργία ταυτότητας η οποία θα πηγάζει μέσα από τη συνδρομή σε συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

 Η δύναμη η οποία έρχεται στα χέρια των κοινωνικών δικτύων ανά το παγκόσμιο όλο και μεγαλώνει. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα πλέον οι χρήστες μπορούν  να κάνουν σχεδόν τα πάντα. 

Οι περισσότεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζούνε μια κανονική και μια παράλληλη ζωή μέσα από μια οθόνη υπολογιστή ή ένα κινητό. Μέσα από αυτό έχουν φίλους, μοιράζονται τις φωτογραφίες ή βίντεο, κάνουν αγορές και σχεδιάζουν το μέλλον τους. Πλέον υπάρχει μια σύγχυση στους χρήστες από τη πραγματική ζωή στην εικονική αφού υπάρχει ως ένα και το αυτό. 

Το μείζον θέμα είναι πόσο ασφαλές και πόσο αξιόπιστο είναι το να εκχωρήσει κάποιος τέτοια κομβικής σημασίας δικαιώματα σε μια πλατφόρμα αλλά και τι ρίσκο εμπερικλείει αυτό για πολίτες και κράτος. Η Ασφάλεια στο διαδίκτυο έχει αρκετά κενά γι' αυτό και κάθε τόσο εταιρείες κολοσσοί ανακοινώνουν κενά ασφαλείας και χάκερ εισβάλλουν σε προσωπικά δεδομένα.

Πολλά είναι τα θετικά αλλά και τα αρνητικά για αυτό το τρόπο εξέλιξης του τρόπου που χρησιμοποιείται η ταυτότητα.
 

 

Ένα θετικό είναι ότι είναι όλα σε ένα μέρος και το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι το κινητό του τηλέφωνο. 

Το μεγάλο αρνητικό όμως είναι ότι το άτομο γίνεται χρήστης. Αυτό έχει ως επακόλουθο να αφήνει πίσω του ψηφιακά ίχνη και να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε τις κινήσεις του. Είναι ένα βήμα παραπέρα από το check in ή το livestreaming όπου οι χρήστες βάζουν ανά πάσα στιγμή που είναι και τι κάνουν. Με αυτό το τρόπο ολοκληρώνεται το μοντέλο του χρήστη που δεν έχει ιδιωτική ζωή.  

Στη Κίνα και συγκεκριμένα στην πολιτεία Γκουαντζού, τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2018 πιλοτικό πρόγραμμα για χρήση ταυτότητας μέσω WeChat. 
Το WeChat είναι ένα App για τα κινητά τηλέφωνα που ξεκίνησε το 2011 ως ένα μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων και κλήσης ήχου.

Πλέον αναπτύχθηκε σε μια πλατφόρμα όπου μπορείς να τα κάνεις όλα μέσα από αυτή. Μπορείς να κάνεις αγορές ή να στείλεις και χρήματα σε άλλο χρήστη. 
Στη Κίνα είναι η πρώτη σε χρήση εφαρμογή με σχεδόν 980 εκατομμύρια χρήστες. 

Πλέον στην Γκουαντζού, όταν ένας χρήστης δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο συγκεκριμένο δίκτυο και πιστοποιηθεί πως είναι αυτός, τότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δελτίο ταυτότητας. 

Ένα εικονικό δελτίο ταυτότητας με το οποίο θα μπορεί να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται ταυτότητα για να γίνει, με το κινητό του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρατικά έγγραφα για να κάνει check in σε ένα ξενοδοχείο χωρίς τη χρήση της κανονικής ταυτότητας.

Ήδη ξεκίνησε σε πιλοτικό στάδιο στη πόλη Νάνσα της Κίνας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ονομάζεται WeChat ID είναι μια συνεργασία της εταιρίας κατασκευής της εφαρμογής και συνεργάζεται με τράπεζες και κυβερνητικά τμήματα. 

Μέσα από αυτό τον τρόπο εφαρμογής της χρήσης της εικονικής ταυτότητας ευελπιστούν οι αρχές να καταπατήσουν τις online παρανομίες αφού για να γίνει υπόδειξη της ταυτότητας θα χρησιμοποιείται και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.   
 

 


Close