Η Κίνα "καλεί" την Google να επιστρέψει

Η Κίνα "καλεί" την Google να επιστρέψει

Η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, είναι ευπρόσδεκτη να επιστρέψει στην Κίνα, αρκεί να συμμορφώνεται με τους νόμους και με το δικαίωμα της χώρας να ελέγχει το διαδίκτυο εντός των συνόρων της, αναφέρουν κρατικά media (People’s Daily).

Το άρθρο-γνώμης της κρατικής εφημερίδας αναφέρει ότι η αποχώρηση της μονάδας της Alphabet Inc από την Κίνα το 2010, όταν διαμαρτυρήθηκε για χάκινγκ και λογοκρισία, ήταν ένα λάθος που οδήγησε στο να χάσει η εταιρεία ευκαιρίες. Επίσης κατέστησε την Google ένα πολιτικοποιημένο brand, "μια τραγωδία" για την εταιρεία, ανέφερε η εφημερίδα. Η στήλη ωστόσο στη συνέχεια αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της People’s Daily και από το Facebook και το twitter, χωρίς εξήγηση.

Η Google αναζητά τρόπους να επανέλθει στην Κίνα, που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών στο διαδίκτυο, μέσω μιας εφαρμογής αναζήτησης που συμμορφώνεται με την κινεζική λογοκρισία ενώ συνεργάζεται και με τοπικές επιχειρήσεις, έχουν δηλώσει άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση. Μετά από την αποχώρησή της, οι περισσότερες από τις υπηρεσίες της μπλοκαρίστηκαν στη χώρα. Τα νέα μιας πιθανής επιστροφής αντιμετωπίστηκαν με αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και με κριτική από τους βουλευτές και τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η απόφαση να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά ήταν μια τεράστια γκάφα, η οποία οδήγησε την εταιρεία να χάσει χρυσές ευκαιρίες στην εξέλιξη του διαδικτύου στην ενδοχώρα", ανέφερε η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. "Η Google είναι ευπρόσδεκτη να επιστρέψει στην ηπειρωτική χώρα, αλλά αποτελεί προϋπόθεση ότι πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του νόμου".

Το άρθρο αντανακλά την εδώ και χρόνια γραμμή της Κίνας, ότι όλες οι ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα, πρέπει να συμμορφώνονται με τα τοπικά δεδομένα. Οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί υφίστανται συνεχώς λογοκρισία καθώς θέσεις που θεωρούνται επιβλαβείς για την κοινωνική τάξη, άμεσα διαγράφονται από κοινή θέα. Η λογοκρισία καλύπτει ένα πλήρες φάσμα, από ειδήσεις για διαμαρτυρίες για το καρτούν -  χαρακτήρα Winnie the Pooh, αφού τον συνέκριναν με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping. Το Facebook και το twitter παραμένουν μπλοκαρισμένα επίσης.  

14