Η Apple αφαίρεσε εφαρμογή της Facebook από το App Store

Η Apple αφαίρεσε εφαρμογή της Facebook από το App Store

Στην αφαίρεση μιας εφαρμογής της Facebook από το App Store επειδή παραβίαζε τους κανόνες ασφαλείας της, προχώρησε η Apple εντείνοντας τις ανησυχίες για την «εκμετάλλευση» των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από τους κολοσσούς της Silicon Valley.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κολοσσός του Κουπερτίνο διαπίστωσε ότι η εφαρμογή ασφαλείας ονόματι Onavo Protect, ιδιοκτησίας Facebook, παραβιάζει τους όρους χρήσης της κι έτσι ζήτησε από την Facebook να την κατεβάσει από το App Store όπως και έγινε.

Το νέο ήρθε στο φως την Τετάρτη μέσω δημοσιεύματος της Wall Street Journal. Έκτοτε ο εκπρόσωπος της Facebook επιβεβαίωσε την απομάκρυνσή της εφαρμογής από το App Store αλλά και την διαθεσιμότητάς της μέχρι και σήμερα στο Google Play των Android Smartphones.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Onavo Protect είναι η εφαρμογή μιας ισραηλινής εταιρείας ασφαλείας την οποία εξαγόρασε η Facebook το 2013, κι έκτοτε έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των σκεπτικιστών του διαδικτύου. Βασικότερος λόγος είναι πως η εφαρμογή πέρα από τις διάφορες λειτουργίες ασφαλείας που προσφέρει παρακολουθεί και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι κάτοχοι των τηλεφώνων στέλνοντας τα στατιστικά δεδομένα πίσω στην Facebook. To κοινωνικό δίκτυο με την σειρά του χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για να εντοπίζει και να μελετά τους ανταγωνιστές ή και να προχωρά σε επιτυχημένες εξαγορές εταιρειών που έχουν μεγάλη απήχηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω η Apple κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή παραβιάζει τους νέους όρους συλλογής δεδομένων γι' αυτό και ζήτησε την απομάκρυνσή της. Σε δήλωσή της Apple στο CNBC η εταιρεία ανέφερε: «δουλεύουμε σκληρά για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων σε όλο το οικοσύστημα της Apple. Κατά την τελευταία ενημέρωση των οδηγιών χρήσης μας, διευκρινίσαμε ρητά ότι οι εφαρμογές που φιλοξενούνται στο App Store δεν θα πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με άλλες εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή ενός χρήστη για σκοπούς αναλύσεων ή διαφημίσεων και μάρκετινγκ. Παράλληλα τονίσαμε ότι θα πρέπει να γίνεται σαφές στο χρήστη ποια δεδομένα συλλέγονται και πώς αυτά χρησιμοποιούνται»

Παρότι εκπρόσωπος της Facebook απάντησε τονίζοντας πως «διευκρινίζεται στους χρήστες ποιες πληροφορίες και για ποιο σκοπό συλλέγονται και ακολουθούνται πάντα οι όροι της Apple για τους προγραμματιστές σε όποια εφαρμογή φιλοξενείται στο App Store πολλοί είναι εκείνοι ότι στην περίπτωση της Onavo αυτό δεν ίσχυσε. Όπως σημειώνουν «η Facebook δεν αναφέρει ανοιχτά ότι παρακολουθεί την χρήση όλων των εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο χρήστης: η πληροφορία αναγράφεται στο τέλος των μακροσκελών όρων χρήσης, σημείο που σπάνια φτάνουν οι χρήστες».

Μετά την δημοσιοποίηση της κατάργησης από το App Store όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Google αναμένοντας να πάρει θέση στο ζήτημα. Eιδικά τώρα που ακόμα και οι υπάλληλοι της εταιρείας διχάζονται για την επιστροφή της στην κινεζική αγορά που συνηθίζει να λογοκρίνει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

14