Οι πέντε καταρράκτες της Κύπρου που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε (Φωτογραφίες και βίντεο)

Οι πέντε καταρράκτες της Κύπρου που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε (Φωτογραφίες και βίντεο)

13/08/2017 - 07:45

Βρισκόμαστε ήδη στο απόγειο των καλοκαιρινών διακοπών και όσοι δεν έχουν φύγει ήδη για διακοπές ετοιμάζουν βαλίτσες και ετοιμάζονται να εξαφανιστούν για λίγες μέρες μακριά από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις.

Αν και τα αεροδρόμια του νησιού πλημμυρίζουν από συμπατριώτες μας που θα περάσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό πολλοί είναι αυτοί που επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο για να οργώσουν τη Κύπρο.

Για εσάς λοιπόν που θα περάσετε τις διακοπές σας ανακαλύπτοντας τον πανέμορφο τόπο μας, ετοιμάσαμε μια λίστα με μερικούς από τους καταρράκτες της Κύπρου που μπορείτε να επισκεφτείτε και να δροσιστείται..

Ο καταρράκτης της Καληδονίας (ή των Καληδονιών) - Πλάτρες

Η ονομασία του καταρράκτη των Καληδονιών πρέπει να προήλθε από τους Άγγλους (και μάλιστα τους Σκωτσέζους). Όταν επισκέφτηκαν την περιοχή, γύρω στο 1878, οι Άγγλοι και οι Σκωτσέζοι, δύο χιλιόμετρα περίπου βόρεια των Π. Πλατρών είδαν τον καταρράκτη, ο οποίος τους γοήτευσε. Θυμήθηκαν την πατρίδα τους και τον ονόμασαν Καταρράκτη της Καληδονίας (Καληδονία ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκωτία). Οι κάτοικοι των Πλατρών τον έλεγαν και τον λέγουν Καταρράκτη των Καληδονιών (Τα Καληδόνια).


 
0 καταρράκτης είναι από τους πιο ψηλούς που έχουμε στην Κύπρο. Το νερό του καταρράκτη πέφτει κάθετα από ύψος 12 μέτρων. Υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητα, που οδηγεί στον καταρράχτη, καθώς και μονοπάτι της φύσης (κοντά στο Ψηλόδεντρο) που οδηγεί σ' αυτόν.

Ο καταρράκτης του Μιλλομέρη - Πλάτρες

Βρίσκεται στην νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αφετηρία του «μονοπατιού της φύσης», που οδηγεί σ' αυτόν. Στον καταρράχτη οδηγεί και δρόμος χωμάτινος, από τον οποίο μπορούν να πάνε κοντά και αυτοκίνητα.


 
Ο καταρράκτης πρέπει να πήρε την ονομασία του από τις λέξεις μιλλός, που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός, και τη λέξη μέρος (μιλλός+μέρος= Μιλλομέρης). Η ροή νερού από τον Κρυό Ποταμό έκανε το μέρος υγρό και δροσερό και έτσι ονόμασαν τον καταρράχτη Μιλλομέρη. Το νερό του καταρράχτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων. 0 καταρράκτης αυτός μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός, επειδή η τοποθεσία που βρίσκεται ήταν μέχρι πρόσφατα απρόσιτη. Με τα έργα όμως που έγιναν, το δρόμο και το μονοπάτι που ανοίχτηκαν για προσπέλαση σ' αυτόν ο καταρράκτης του Μιλλομέρη αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα των Π. Πλατρών και ελκύει πολλούς επισκέπτες με την ομορφιά του.

Καταρράκτης Μέσα Ποταμού 

Ο καταρράκτης του Μέσα Ποταμού βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Σαϊττάς σε υψόμετρο 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Κοντά σε αυτόν, μπορεί κανείς να συναντήσει το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Μπορεί το ύψος του καταρράκτη να είναι μόλις 7 μέτρα, όμως το θέαμα που μπορεί να αντικρίσει κανείς είναι απαράμιλλης ομορφιάς, ωσάν ένα θαύμα της φύσης.

Το όνομα του καταρράκτη προέρχεται από το όνομα του ομώνυμου ποταμιού που ρέει στην περιοχή. Οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιήσουν πικ-νικ στον εκδρομικό χώρο της περιοχής ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 700 άτομα. Δίπλα, βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου το οποίο κτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.χ. επί εποχής Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.

Καταρράκτης της Χαντάρας - Φοινι
 
Ο καταρράκτης του Φοινιού, βρίσκεται στην περιοχή Χαντάρα. Χωρίς αμφιβολία,  ο καταρράκτης, ένα εξαίσιο δημιούργημα της φύσης, μαγεύει και εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.


 
Η πρόσβαση στον επιβλητικό καταρράκτη γίνεται μέσω ενός «ευχάριστου και σύντομου χωματόδρομου». Ο καταρράκτης αναδύεται στο μέσο ενός άγριου παρθένου τοπίου με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδι και κουμαριές. Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τις μυρουδιές του λάδανου, της φασκομηλιάς και της λεβάντας, σε συνδυασμό με τις εξαίσιες μελωδίες της φύσης, το ρόχθο του νερού καθώς πέφτει, και το γλυκό κελάδημα του αηδονιού.
 
Το νερό του καταρράκτη πέφτει ορμητικά από ύψος περί τα οκτώ μέτρα, σχηματίζοντας στη βάση μια μικρή λιμνούλα. Το αφρώδες νερό κυλάει πάνω στα «σκληρά ηφαιστειογενή πετρώματα του γάβρου τα οποία γέμισαν με μικροσκοπικά βελούδινα βρύα, ενώ δίπλα ο κισσός σφιχταγκάλιασε τους ευθυτενείς λιγνούς κορμούς των πλατανιών.
 

 

Λουτρά του Άδωνη Πάφος
 
Στην Κοίλη ρέει ο μικρός χείμαρρος Μαυροκόλυμπος. Από τις γύρω χαράδρες μαζεύονται τα νερά και σχηματίζουν ένα μικρό καταρράκτη που καταλήγει σε μια μικρή λίμνη που ονομάστηκε αργότερα «Λουτρά του Άδωνη». Για να απολαύσετε τα λουτρά θα πρέπει να πληρώσετε είσοδος αφού πρόκειται για ιδιωτική γη.
 
Εκτός από αυτούς τους καταρράκτες, η Κύπρος διαθέτει επίσης και άλλα πανέμορφα φυσικά τοπία που αξίζει να επισκεφτείτε όπως το Βοτανικό πάρκο Τροόδους, τα διάφορα Ενετικά γεφύρια, την κοιλάδα των Κέδρων, τα λουτρά της Αφροδίτης και άλλα πολλά. 
 
 

 


Close