«Δάσκαλε που δίδασκες»

«Δάσκαλε που δίδασκες»

16/06/2017 - 17:43
Έλενα Γεωργίου

…και ξαφνικά, έπεσαν οι τίτλοι τέλους μιας συνεργασίας, πριν αρχίσει. Ο Μάικ Σπανός  αποτελεί παρελθόν για το ΑΚΕΛ και όλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι για την Εζεκία Παπαϊωάννου ήταν ένα κακό όνειρο, που δεν θέλει να θυμάται. Σε μια σύντομη δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΑΚΕΛ, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έχοντας δίπλα του τον παραλίγο υποψήφιο για την προεδρία της δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι λόγω διαφορετικών αντιλήψεων και προσεγγίσεων, δεν κατέστη εφικτή η πολυσυζητημένη συνεργασία. 

Το ερώτημα που επικρατεί αυτή την στιγμή, είναι ποιες ευθύνες φέρει η ηγεσία του κόμματος, διότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο προσπαθούν να τα παρουσιάσουν στελέχη του ΑΚΕΛ.  Δεν είναι «μια σούπα που χάλασε».
Όταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνιζε με έμφαση σε κάθε του δήλωση ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρχει σύγκλιση απόψεων  με το πρόσωπο που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ  στις προεδρικές εκλογές, πόσο πραγματικά το εννοούσε; Βέβαια, η απάντηση δόθηκε μέσα από τη λήξη της συνεργασίας με τον κύριο Σπανό. Για ποια σύγκληση έκανε λόγο  ο Άντρος Κυπριανού; Μήπως εννοούσε το έγγραφο που έδωσε στον «εκλεκτό» του κόμματός του, για να το υπογράψει; Εν ολίγοις  του είπε :«take it or leave it» και ο Μαίκ Σπανός, είπε: «leave it»,
Ερώτημα πρώτο. Μήπως η ηγεσία του ΑΚΕΛ θα πρέπει να πει το mea culpa;  Κυρίως στη βάση του κόμματος, τους απλούς ανθρώπους, που δεν γνωρίζουν από «μαγειρεία» . Αυτούς τους ανθρώπους που ζυμώθηκαν στο ΑΚΕΛ και άκουσαν ένα άγνωστο για αυτούς, να τους λέει κατάμουτρα, ότι τα κόμματα είναι καρκινώματα της κοινωνίας, άρα και το δικό τους.
Ερώτημα δεύτερο. Αλήθεια, πόση επαφή έχει η ηγεσία του κόμματος με τη βάση; Πόσο αφουγκράζονται τα «θέλω της μάζας του ΑΚΕΛ; Θυμίζουμε και εδώ την απάντηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις της βάσης, διερωτήθηκε σε ποιες αντιδράσεις αναφέρονταν οι συνάδελφοι»
Ερώτημα τρίτο. Πώς  επήλθε η «χημεία», μεταξύ ΑΚΕΛ και Μαίκ Σπανού; Ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία που «ανίχνευσε» η κεντρική επιτροπή του κόμματος, ώστε να δώσει το πράσινο φως; Μάλλον, τα στελέχη του ΑΚΕΛ θα πρέπει να ανατρέξουν στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του κύριου Σπανού  το 2014 περί «κουρέματος» και « λιγότερου κράτους».
 Ερώτημα τρίτο. Σε τι διαφέρουν οι διαδικασίες που ακολούθησε το κόμμα της Εζεκία Παπαϊωάννου με τις διαδικασίες που ακολούθησαν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και  επικρίθηκαν έντονα από το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ; Θυμίζουμε, ότι ο κύριος Κυπριανού επέκρινε συνεχώς τα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για την απόφασή τους να στηρίξουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, πριν καν συμφωνήσουν  όπως έλεγε ο ίδιος, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας. Πριν   «αλέκτωρ λαλήσει τρις», έπραξε ακριβώς το ίδιο πράγμα.  
Εδώ, ταιριάζει γάντι η ρήση, «δάσκαλε που δίδασκες».


Close