Πολιτική επιπολαιότητα ή προεκλογικά πυροτεχνήματα

Πολιτική επιπολαιότητα ή προεκλογικά πυροτεχνήματα

27/07/2017 - 10:40
Της Έλενας Γεωργίου

 

Μάταια ανέμενε ο Κυπριακός λαός τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του δείπνου της 6ης Ιουλίου στην Ελβετία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με οργίλο ύφος ανακοίνωσε ότι θα έδινε τα πρακτικά ως απάντηση των όσων ψευδών διακηρύττει ο Ειδικός Σύμβουλος  του Γ.Γ. των Η.Ε. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για τις θέσεις της Τουρκίας στο θέμα της συνθήκης εγγυήσεων  και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Προς τί οι εξαγγελίες; Μήπως είναι ακόμα ένα επικοινωνιακό παιγνίδι του προεδρικού και των συμβούλων του Νίκου Αναστασιάδη, ενόψει προεδρικών εκλογών;

Εδώ και μέρες, κόμματα της αντιπολίτευσης καλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γνωστοποιήσει τα πρακτικά στο Σ.Α. των Η.Ε. και στην Ε.Ε. κάτι που όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, θα πράξει τελικά.

«Ανταποκρινόμενος σε έκκληση του ΓΓ των ΗΕ, του οποίου την εποικοδομητική προσέγγιση στο Κυπριακό εκτιμώ βαθύτατα, και σεβόμενος τα διπλωματικά θέσμια, αποφάσισα όπως στο παρόν στάδιο, αντί να προχωρήσω σε δημοσιοποίηση μέρους των διαμειφθέντων στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Kρανς-Μοντανά, να γνωστοποιήσω τα πρακτικά προς όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και στον Πρόεδρο του Σώματος, με κοινοποίηση στον ΓΓ των ΗΕ και τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα έχω αποφασίσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή, 1 Αυγούστου, για συζήτηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις. Παραταύτα επιθυμώ να τονίσω ότι οι συνεχιζόμενες δημόσιες επιλεκτικές αναφορές του κ. Άιντε είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κατ’ ιδίαν επεξηγήσεις που έδωσε κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στις 24 Ιουλίου».

Τι να πιστέψει ο κυπριακός λαός κύριε Πρόεδρε; Ότι γίνατε σοφότερος εν μια νυκτί ή το «ξέσπασμά» σας προς τον Έιντε έγινε «για τα μάτια του κύπριου ψηφοφόρου»;

Αυτό που πιθανόν να ενδιαφέρει τον ελεύθερα σκεπτόμενο ψηφοφόρο πιο πολύ, είναι οι προτάσεις, που καταθέσατε στο Κρανς- Μοντανά:

Εκ περιτροπής προεδρία

4 ελευθερίες για 80 εκ. Τούρκους πολίτες μετά τη λύση

Ίση εκπροσώπηση

 Θετική ψήφος των Τ/Κ σε αποφάσεις σημαντικών θεσμών( βέτο).

Αυτό  που ενδιαφέρει κύριε Πρόεδρε, δεν είναι τα ψέματα που εκστομίζει ο Έιντε. Είναι το πώς θα λειτουργήσει ένα «φυσιολογικό κράτος», υπό αυτές τις προϋποθέσεις.


Close