Ο αμετανόητος Έιντε και το δώρο Αναστασιάδη

Ο αμετανόητος Έιντε και το δώρο Αναστασιάδη

03/08/2017 - 15:35
Της Έλενας Γεωργίου

Θα ανέμενε κανείς ότι ο Ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε. Έσπεν Μπαρθ Έιντε  έστω και την υστάτη, θα έλεγε την αλήθεια για το τί πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Αντ’ αυτού, ο πάντα χαμογελαστός Νορβηγός διπλωμάτης φεύγοντας από το προεδρικό κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άφησε πίσω του ένα πικρόχολο σχόλιο, αναφορικά με το μέλλον των συνομιλιών, λέγοντας ότι, «αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά».

Ο Έιντε φεύγοντας πήρε μαζί του το ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας, δώρο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Με χαμόγελα μπροστά στην κάμερα υποδέχθηκε αυτό  το πολύτιμο δώρο.

Και γιατί να μην χαμογελά; O Έιντε και ο κάθε Έιντε, μπορούν να απολαμβάνουν την Κερύνεια, τη Μόρφου, τα σκλαβωμένα χωριά μας, όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν. Μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, να διαμένουν και να απολαμβάνουν τις καταγάλανες θάλασσες και τις ακρογιαλιές που για 43 χρόνια κρατά με τα όπλα ο Τούρκος κατακτητής.

‘Ο Έιντε έφυγε με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη και εμείς καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας να πει έστω και τώρα την αλήθεια για την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την εμμονή της στο θέμα των εγγυήσεων, της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ο Έιντε έφυγε παίρνοντας μαζί του τα ψέματα που εκτόξευσε κατά καιρούς, τις μυστικές συναντήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο με πολιτικούς, την πολιτική των «ίσων αποστάσεων», ενώ εμείς ως ευγενικοί και φιλόξενοι, του δώσαμε ως δώρο, το καραβάκι της Κερύνειας μας.


Close