Η απόφαση με βάση την Διεθνή Σύμβαση της Χάγης και η σημασία της στην υπόθεση της Μαρίε Ελένης

Η απόφαση με βάση την Διεθνή Σύμβαση της Χάγης και η σημασία της στην υπόθεση της Μαρίε Ελένης

20/09/2017 - 12:15
της Λώρας Στυλιανού

Μετά από 5 αποτυχημένες προσπάθειες του πατέρα να εξασφαλίσει απόφαση από τα Νορβηγικά Δικαστήρια για την κηδεμονία της μικρής Μαρίε Ελένης Grimsrud το τελειωτικό  κτύπημα ήρθε με την απόφαση στις 15 Αυγούστου 2017 όπου το Δικαστήριο της Νορβηγίας στο Όσλο αποφάνθηκε ότι με βάση την Σύμβαση της Χάγης του 1980 η τετράχρονη η οποία απήχθη από τον πατέρα της Leif Torkel Grimsrud θα πρέπει να επιστραφεί πίσω στην μητέρα της στην Κύπρο.

‘Oπως μας ανέφερε η κα Λώρα Στυλιανού της οποίας το δικηγορικό γραφείο (LC LAW Στυλιανού και Δράκου ΔΕΠΕ) χειρίζεται εκ μέρους της μητέρας της τετράχρονης τις διαδικασίες ενώπιον των Νορβηγικών Αρχών και των Νορβηγικών Δικαστηρίων εξασφαλίζοντας, σε συνεργασία με τους συνεργάτες της, με απόλυτη επιτυχία τις αποφάσεις υπέρ της μητέρας και εναντίον του πατέρα, 

«Η Σύμβαση της Χάγης είναι πολύ σημαντική και πιστεύω δεν αφήνει άλλα περιθώρια στον πατέρα. Η σημασία της τελευταίας απόφασης εκτός από το γεγονός ότι αναγνωρίζει την πράξη της απαγωγής της Μαρίε Ελένης από τον ίδιο της τον πατέρα και δίδει εντολές για επαναπατρισμό και επιστροφή της στην μητέρα της στην Κύπρο, έγκειται και στο γεγονός ότι σταματά το χρόνο να τρέχει εναντίον της μητέρας. Και να εξηγήσω τι εννοώ. Σύμφωνα με τα Νορβηγικά Δικαστήρια εάν ένα παιδί απαχθεί από γονέα και περάσει αρκετό καιρό μαζί του με αποτέλεσμα να έχει τακτοποιηθεί μαζί με αυτό τον γονέα, νιώθει άνετα μαζί του και γενικά έχει συνηθίσει την ζωή μαζί του, τότε θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού αυτού να παραμείνει με τον απαγωγέα γονέα για να μην διαταραχθεί η ζωή του και πάλι.  Είναι παράλογη αυτή η θέση, το αντιλαμβάνομαι, όμως δεν παύει να είναι η πραγματικότητα στη Νορβηγία και ήταν ένας από τους κυριότερους φόβους μας.  Εάν όμως εξασφαλιστεί απόφαση με βάση την Σύμβαση της Χάγης, τότε ο χρόνος σταματά να τρέχει υπέρ του απαγωγέα γονέα και δεν παίζει ρόλο πλέον η παρατεταμένη διαμονή του παιδιού μαζί του για τα Νορβηγικά Δικαστήρια.  Αντιλαμβάνεστε επομένως την σημασία εξασφάλισης αυτής της απόφασης για την μητέρα.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο πατέρας, αφού έχασε όλα τα δικαστήρια στη Νορβηγία για την κηδεμονία, παρόλες τις δόλιες και παραπλανητικές προσπάθειες του να πείσει τα δικαστήρια ότι η τετράχρονη είναι κάτοικος Νορβηγίας,  προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει το χρόνο μαζί με το παιδί υπέρ του για να ισχυριστεί πιθανόν σε μεταγενέστερο στάδιο σε Νορβηγικό Δικαστήριο ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού να παραμείνει μαζί του, κάτι το οποίο μετά και την τελευταία απόφαση της Χάγης, δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί.»

Τα δεδομένα σε σχέση με την Μαρίε Ελένη δεν άλλαξαν. Σχεδόν πέντε μήνες μετά την απαγωγή δεν υπάρχουν δραματικές εξελίξεις παρόλο που υπάρχει επαφή μεταξύ των Νορβηγών δικηγόρων του πατέρα και των δικηγόρων της μητέρας. 

«Ελπίζουμε, αναφέρει η κα Λώρα Στυλιανού, ότι με την τελευταία απόφαση, ο πατέρας θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να επιστρέψει το παιδί στη μητέρα στην Κύπρο και, αν το επιθυμεί, να διεκδικήσει την κηδεμονία του στα Κυπριακά Δικαστήρια. Ήδη εκκρεμούν αιτήσεις ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων, τις οποίες χειρίζεται ο κ. Βραχίμης και ο πατέρας μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές τις διαδικασίες.  Αντιλαμβάνομαι ότι αναφορικά με αυτές τις αιτήσεις η τελευταία εξέλιξη ήταν η παραίτηση του Κύπριου δικηγόρου που εκπροσωπούσε τον πατέρα, μετά που έγιναν γνωστά τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης»


Close