Η νύχτα της 28ης Ιανουαρίου θα είναι μεγάλη

Η νύχτα της 28ης Ιανουαρίου θα είναι μεγάλη

14/01/2018 - 13:53
Γιώργου Καυκαλιά

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια από τις πλέον αμφίρροπες αναμετρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Προεδρικών Εκλογών, ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο. 

Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων παρουσιάζονται αβέβαια και ανίκανα να δείξουν ξεκάθαρα ποιος είναι τελικά ο επικρατέστερος να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. 

Ο μόνος που δεν ανησυχεί και δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί, όπως όλα δείχνουν, είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρά τα όσα του προσάπτουν οι ανθυποψήφιοί του, δεν φαίνεται να επηρεάζεται. 

Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς θα δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους τη βραδιά της 28ης Ιανουαρίου. 

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι: 

  • Πόσοι από τους παλιούς ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση θα κατέλθουν να στηρίξουν Σταύρο Μαλά
  • Πόσοι από τους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους θα κατέλθουν στην κάλπη υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου
  • Ποιος θα αποφύγει τα λάθη και τις γκάφες το τελευταίο 15ήμερο και ιδιαίτερα στο ντιμπέιτ
  • Ποιος θα παρουσιάσει την πιο δυναμική εικόνα προς τα έξω στις τελευταίες τους δημόσιες, τηλεοπτικές και άλλες εμφανίσεις.  

Το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ φαίνεται να κρατά το ψηλό ποσοστό του στις δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικό για το στρατόπεδο Παπαδόπουλου, καθώς χάνει από τη δυναμική του το διεκδικητικό μέτωπο που πλασάρει η νέα στρατηγική. 

Το γεγονός ότι τα κόμματα που στηρίζουν Νικόλα Παπαδόπουλο δεν δείχνουν να συσπειρώνονται σε απόλυτο βαθμό και πάλι αποτελεί αρνητικό στοιχείο. Αρνητικό επίσης το ότι ο ΔΗΣΥ φαίνεται να κρατά τη συσπείρωσή του, γεγονός που αφαιρεί ψήφους από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, κυρίως από τους πιο σκληρούς στη στάση τους στο Κυπριακό, εντός ΔΗΣΥ. 

Σημαντική η κίνηση Νικόλα με τους κατόχους αξιογράφων καθώς φαίνεται να ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δυναμική του. Σημαντική επίσης η κίνηση Λιλλήκα να μιλήσει για εξαγορά της υποψηφιότητάς του, μια κίνηση η οποία με τον τρόπο που έγινε, μάλλον ζημιά του έκανε παρά καλό. 

Για τον Σταύρο Μαλά αρνητικό στοιχείο παραμένει το ότι η βασική δεξαμενή ψηφοφόρων του είναι στο ΑΚΕΛ, γεγονός που δεν του δίνει κυριότητα του να πετύχει ο ίδιος το να τους φέρει κοντά. Επίσης, δεν φαίνεται να έχει προσθέσει πολύ στη δυναμική του η δήλωση για στήριξή του από τον Νίκο Κατσουρίδη, καθώς δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε πρακτικό επίπεδο. 

Η ένταση θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μέχρι τις εκλογές και η προσπάθεια των υποψηφίων να δείξουν ότι διαφέρουν ο ένας από τον άλλο θα γίνεται ακόμα πιο έντονη. 

Το +-2 μεταξύ Νικόλα και Μαλά θα παραμείνει μέχρι τέλους και θα είναι μεγάλη νύχτα για όλους η 28η Ιανουαρίου. 

 


Close