Γάμος με το στανιό δεν γίνεται...

Γάμος με το στανιό δεν γίνεται...
Ο Λουκάς Φουρλάς σχολιάζει το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί: ''Το Κυπριακό μπήκε στον πάγο και δεν σώζεται πια με δείπνα ειδικά όταν σε αυτά οι καλεσμένοι πάνε με το ζόρι''

Μετά από 260 μέρες πολιτικής ανομβρίας και δηλώσεων από τα κατεχόμενα  που κάθε άλλο υποβοηθούσαν το κλίμα για επανέναρξη των συνομιλιών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί βρέθηκαν σε ένα τετ α τετ που απέφερε ότι ακριβώς ήθελαν και οι προσδοκίες.

Τίποτα...

Το όλο κλίμα αποτυπώνεται και στη λακωνικότατη  τριών γραμμών ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών της πρώτης  μετά από 10 μήνες καμίας επαφής στο κυπριακό.

Έλεγε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι  οι δύο ηγέτες τα είπαν δύο ώρες και στη συνέχεια έκατσαν να φάνε.

Και αυτό έγινε.

Επι δύο ώρες Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατοχικός ηγέτης τα έλεγαν κατιδίαν .

Και τα είπαν όλα για να καταλήξουν ότι οι διαφορές είναι μεγάλες και παραμένουν.

Το ρεπορτάζ, λέει ότι ο Μουσταφα Ακιντζί έθεσε πρώτα στη συζήτηση το θέμα της συν διαχείρισης του φυσικού αερίου για να πάρει κατηγορηματική αρνητική απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επέμεινε στη συνέχεια στο θέμα της χωρίς ανοικτού τέλους διαδικασίας και στην ανάγκη να τεθεί  εάν και  εφόσον  επανερχόσουν οι συνομιλίες χρονοδιάγραμμα.

Το δοκιμάσαμε στο παρελθόν έχει αποτύχει και δεν προτίθεμαι  να επαναφέρω διαδικασίες που απέτυχαν ήταν η απάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας.

ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Από πλευράς Προέδρου τέθηκε στον συνομιλητή του το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσαν να γίνουν ουσιαστικές συνομιλίες με προσδοκώμενο θετικό αποτέλεσμα εν μέσω έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητάς και επιθετικότητας σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο.

Την απάντηση δεν την ξέρω...

Δεν χρειάζεται να την ξέρω.

 Οποίος έχει ένα δράμι μυαλό ξέρει την απάντηση.

Και επ’αυτού, ευτυχώς,  συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Στις δύο ώρες που κράτησε το τετ α τετ του προέδρου με τον Μουσταφά Ακιντζι ο τουρκοκύπριος ηγέτης περιέγραψε, εικάζω, στον συνομιλητή του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο των κατεχομένων όσο και τις αφόρητες πιέσεις που του ασκούν Άγκυρα και ο Ερντογάν.

Και θα ήθελα αλήθεια πολύ να ακούσω τι θα απαντούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αυτόν τον νέο Μουσταφά Ακιντζί που είχε απέναντι του.

Δεν ξέρω αν ο Πρόεδρος, πολύ ανθρώπινα, έθεσε στον συνομιλητή του ότι τουλάχιστον από αυτόν δεν θα έπρεπε να έχει κανένα παράπονο,

 Τον δέχτηκε από την πρώτη ώρα της εκλογής του, τον στήριξε, τον παρουσίασε στην Ευρώπη και του έδωσε υπόσταση που ποτέ δεν απολάμβανε τουρκοκύπριος ηγέτης στο παρελθόν.

Και γι’ αυτό ο πρόεδρος δέχτηκε έντονη κριτική στο εσωτερικό μέτωπο και έφαγε πολύ «ξύλο» από τους πολιτικούς του αντιπάλους ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στο τέλος αυτού του δείπνου που κανένας δεν πήγε με το κέφι του, δύο ανακοινώσεις προσπάθησαν να σώσουν την κατάσταση.

Οι δύο ηγέτες έστειλαν την  μπάλα στα πόδια του Αντόνιο Γκουντέρες αν και εφόσον θέλει να διορίσει απεσταλμένο, έτοιμη την είχε ο Γ.Γ του ΟΗΕ  την Ροσμαρί Ντι Κάρλο, και δημοσιοποίησαν την απόφαση για τα οδοφράγματα,  τα οποία έτσι και αλλιώς έτοιμα ήταν.

Έχω την εντύπωση ότι το κυπριακο δεν μετακινηθηκε ούτε και ένα πόντο μετά το περίφημο δείπνο.

 Και οι δυσκολίες δεν κρύβονται ούτε προσπαθεί κάποιος να τις ωραιοποιήσει.

Μπήκε στον πάγο και  δεν σώζεται πια με δείπνα ειδικά όταν σε αυτά οι καλεσμένοι πάνε με το ζόρι.

Γάμος με το στανιό δεν γίνεται...

16