Μήπως ο στόχος τελικά είναι η υπόσκαψη του Δημόσιου Σχολείου;

Μήπως ο στόχος τελικά είναι η υπόσκαψη του Δημόσιου Σχολείου;

07/06/2018 - 17:51
Χρίστος Χριστοφίδης*

 

Ο σημαντικότερος πλούτος που έχουμε στα σχολεία μας είναι, μαζί με τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί μας. Με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα Δημόσια Σχολεία στην Κύπρο είναι από τους πιο μορφωμένους σε όλη της Ευρώπη.

Για χρόνια πολλά εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, γίνονταν οι καλύτεροι μας μαθητές με τους ψηλότερους βαθμούς στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια.

Οι εκπαιδευτικοί μας εκτός από το πτυχίο διαθέτουν κατά βάση μεταπτυχιακό τίτλο (masters ακόμα και διδακτορικά) και αρκετοί δεύτερο πτυχίο.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ενσυνείδητοι και αποτελεσματικοί. Σε δύσκολες συνθήκες, εκτός από τον παιδαγωγικό τους ρόλο διαδραματίζουν ρόλο ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, φίλου και συμπαραστάτη.

Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για διεθνείς έρευνες θέλω να υπενθυμίσω ότι με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας TIMSS, μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα (κυρίως στα μαθηματικά), ανεβάζοντας την Κύπρο αρκετές θέσεις ψηλότερα στη γενικότερη κατάταξη. 

Υπάρχουν προβληματικοί εκπαιδευτικοί;

Ασφαλώς και υπάρχει ένας μικρός αριθμός εκπαιδευτικών οι οποίοι θα έπρεπε να είναι εκτός σχολικής μονάδας. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα των εκπαιδευτικών στο σύνολο τους. Είναι πρόβλημα του ίδιου του συστήματος. Πρόβλημα αυτών που έχουν την υποχρέωση, την αρμοδιότητα και την ευθύνη να διορθώσουν αυτή την κατάσταση.

Με αφορμή λοιπόν το τραγικό θάνατο ενός 10χρονου παιδιού, ξεκίνησε με ευθύνη των κυβερνώντων, μια άδικη και αχρείαστη συζήτηση. Οι εκπαιδευτικοί μας παρουσιάστηκαν ως απερίσκεπτοι, με ψυχολογικά προβλήματα, διεφθαρμένοι και προβληματικοί. Η συμπεριφορά απέναντι στην ηγεσία της ΠΟΕΔ, ο όλος χειρισμός γύρω από το περιστατικό, οι ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας αλλά και η μέχρι σήμερα ατεκμηρίωτες και άστοχες «καταγγελίες» του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευθύμιου Δίπλαρου, δημιούργησαν μια ζοφερή εικόνα για τους εκπαιδευτικούς. Κυρίως όμως για το Δημόσιο Σχολείο.

Είναι για να διερωτούμαστε πραγματικά:

Μήπως ο στόχος τελικά αυτής της άστοχης και απαράδεχτης αναστάτωσης που δημιούργησαν οι ίδιοι οι Κυβερνώντες στο χώρο της Παιδείας είναι τελικά να πληγεί το Δημόσιο Σχολείο; Ελπίζουμε πως όχι.

Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το Δημόσιο Σχολείο, το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα, βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι απλά αποτέλεσμα ανικανότητας και εντυπωσιοθηρίας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα διορθωθεί. 

*Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ

**Οι Απόψεις σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν θέσεις της Offsite. Είναι απόψεις που εκφράζουν μόνο τους συγγραφείς της σχετικής αρθρογραφίας, την οποία και η ιστοσελίδα απλά φιλοξενεί. 


Close