Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αύξηση στα τέλη σκυβάλων VS ανακύκλωση χωρίς πραγματικό όφελος

Χρίστος Τσίγκης
- 20.07.2018

Αύξηση στα τέλη σκυβάλων VS ανακύκλωση χωρίς πραγματικό όφελος

Thumbnail

 

Στις 13/03/18 είχα κάνει μια εκτενή αναφορά για τις επερχόμενες αυξήσεις στα τέλη αποκομιδής σκυβάλων στην επαρχία Λευκωσίας, λόγω της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά των σκυβάλων από τον Κοτσιάτη στην μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Κόσιη.

Το κόστος συλλογής, μεταφοράς και χρήσης αυξάνεται από €8 σε €43 τον τόνο λόγω της συμφωνίας που έγινε από την Κυβέρνηση με την εταιρεία διαχείρισης της μονάδας, όπως ανάλυσαν οι Δήμαρχοι της μείζονος Λευκωσίας (εκτός του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη με ότι αυτό σημαίνει) σε δημοσιογραφική στις 17/07/18.

Οι ειδικοί του θέματος μέσα από σχετικές μελέτες, όπως ανάλυσε παλαιότερα ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος λένε ότι μια σωστή χρέωση θα έπρεπε να ήταν γύρω στα €20 τον τόνο και όχι από €60 αρχικά στα €40! Είναι ακριβώς το ίδιο θέμα που είχαν εγείρει έντονα το Μάιο του 2014 οι Δήμαρχοι των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου για το θέμα του ΧΥΤΥ Λυμπιών, για τα τέλη με τα οποία χρεώνονταν δήμοι και κοινότητες των δύο επαρχιών, με τη διαφορά ότι τότε το επιπλέον κόστος το είχε αναλάβει η Κυβέρνηση!

… ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ

Κάποιοι Δήμοι προχώρησαν στη διαδικασία για αγορά υπηρεσιών για τη συλλογή σκυβάλων με σκοπό να μειωθεί το υφιστάμενο κόστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου από τις 20 πρόσφορες για αγορά υπηρεσιών που έγιναν μέχρι σήμερα, τις 10 της έχει λάβει μια συγκεκριμένη εταιρεία που πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος θα πάμε σε σταδιακό μονοπώλιο από έναν ιδιώτη! Μήπως τελικά θα έπρεπε να δουν πολύ πιο έγκαιρα και με πιο έντονο τρόπο τη συμπλεγματοποίηση της υπηρεσίας σκυβάλων με σωστή εποπτεία και έλεγχο μειώνοντας έτσι τα υφιστάμενα κόστη και συνεχίζοντας να παρέχουν ένα σωστό επίπεδο υπηρεσιών, όπως έδειξαν πολλές μελέτες στο παρελθόν για την αναδιάρθρωση της ΤΑ…

…ΑNΑΚΥΚΛΩΣΗ

Κάτι αντίστοιχο που θα γίνει με την συλλογή σκυβάλων… γίνεται εδώ και σχεδόν 10 χρόνια με την ανακύκλωση... (ούτε εδώ οι Δήμοι δεν κατάφεραν τόσα χρόνια να ενώσουν δυνάμεις δημιουργώντας κοινή υπηρεσία). Κάτι που πρέπει πλέον να εξεταστεί πολύ σοβαρά και να συζητηθεί είναι το θέμα της ανακύκλωσης αφού υπάρχει κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενο μονοπώλιο από συγκεκριμένη εταιρεία η οποία έβαλε όλους τους Δήμους και πολλούς άλλους Οργανισμούς «στο παιγνίδι» (επικαλούμενη των συμβατικών υποχρεώσεων μας ως Κράτος) που κατά την άποψη μου πρώτα σκέφτεται το δικό της οικονομικό όφελος και μετά το γενικό όφελος της πολιτείας και των υποχρεώσεων μας.

Η εταιρεία αυτή εδώ και χρόνια χρεώνει με συμφωνία τους Δήμους αναλόγως (πχ. μπορεί και περάν των €50.000 – €80.000 ετησίως – κατ’ ακρίβεια με €1,60 ανά κάτοικο με απογραφή του 2011!) για να μαζεύει τα ανακυκλώσιμα (τα οποία αυτή τα εκμεταλλεύεται/πωλεί) και ο δημότης είτε ανακυκλώνει είτε όχι δεν έχει κανένα όφελος ή κίνητρο (πχ. μείωση στα τέλη σκυβάλων κλπ)... πέραν της ευαισθητοποίησης του καθενός μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη Γερμάνια για παράδειγμα, η εταιρεία που κερδίζει την προσφορά ανακύκλωσης από ένα Δήμο, ο Δήμος δεν καταβάλει ούτε σεντ και η εταιρεία οφείλει να δίνει τις σχετικές τσάντες στον κόσμο για διαχωρισμό της ανακύκλωσης!

Νέες καινοτόμες ιδέες για επιπλέον κίνητρα στην ανακύκλωση όπως παρουσιάσαμε τον 11/2016, με πραγματικό και χειροπιαστό όφελος στους δημότες για παράδειγμα το πρόγραμμα «ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΟΣΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ» και όχι στην ουσία με περισσότερο όφελος για την εταιρεία που πραγματοποιεί τη συλλογή της ανακύκλωσης!

Eίναι πραγματικά για να απορεί κάποιος… 10 Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας με εξουσία «τοπικής κυβέρνησης», με όραμα, με δύναμη επιρροής και με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου €100 εκατομμύρια πως δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν εδώ και χρόνια μια κοινή υπηρεσία σκυβάλων και ανακύκλωσης προς όφελος στο τέλος της ημέρας στον ίδιο τους τον δημότη!

Home