Ένας ποιητής καταθέτει- Συνέντευξη με τον ποιητή Ιωάννη Παπουτσάκη

Ένας ποιητής καταθέτει- Συνέντευξη με τον ποιητή Ιωάννη Παπουτσάκη

Ο ποιητής και δημοσιογράφος Γιάννης Παπουτσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 1986 βρίσκεται στην ΕΡΤ. Ασχολείται με το πολιτιστικό ρεπορτάζ μέσα από εκπομπές στο Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στη Φωνή της Ελλάδας. 

 Την περίοδο 1990-1994 διετέλεσε προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της ΕΡΤ2, ενώ από το 2000 έως το 2003 συνεργάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή-ντοκιμαντέρ της Σε ρυθμούς ελληνικούς.

Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή "Στις ράγες της μνήμης" (The Leaders Publications) ενώ το 2017 κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή του "Εξόριστα καλοκαίρια" από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Η ποίηση του αφήνει μιαν έντονη αίσθηση νοσταλγίας για όλα όσα αφήσαμε πίσω μας με το πέρασμα του χρόνου. Για όλα όσα είτε αναγκαστήκαμε να εγκαταλέιψουμε είτε "έπρεπε" να τα ξεχάσουμε.

Στίχοι γεμάτοι εικόνες μιας πραγματικότητας που καλούμαστε να βιώσουμε υποχρεωτικά με την οργή να αποτυπώνεται στις λέξεις του Παπουτσάκη σε αρκετά ποιήματα. Μια οργή δημιουργική που ασκεί κριτική σε όσα ανομολόγητα κρύβονται πίσω από τις πράξεις όλων αυτών που αποφασίζουν για εμάς. 

Αναζητά συνοδοιπόρους ο ποιητής. Ανθρώπους που θα ορθωθούν με μόνη θέληση την αλλαγή αυτής της στείρας πραγματικότητας. 

Δεν αναφέρεται σε ουτοπικές ιδεολογίες. Αναζητά και ψάχνει τον άνθρωπο στο τέλος του λαβύρινθου που μπήκαμε χωρίς τη θέληση μας...

Πως αντιμετωπίζετε την ποίηση: ως μια ταυτότητα ή ως μια ετερότητα μέσα στη σύγχρονη ζωή;

H  ποίηση, πιστεύω, είναι η ταυτότητά μας. Με αυτήν συστηνόμαστε, με αυτή μας ανακαλύπτουν

Ο ποιητής είναι μια περσόνα γύρω από τις λέξεις ή λειτουργεί με έναν ενστικτώδη ορμεμφυτισμό; 

Ο ποιητής λειτουργεί με βάση τον συναισθηματικό του κόσμο, τις ανάγκες εξωτερίκευσης όλων αυτών  που επιθυμεί να κοινωνήσει παίζοντας με τις λέξεις, αλλά  με βασικό μέλημα το μήνυμα, την επαγρύπνηση, την κοινωνική προσφορά.

 Μπορεί η τέχνη να κλείσει τις πληγές των ανθρώπων μέσα σε μια ενδότερη υπαρξιακή διαλεκτική;

Να τις κλείσει ίσως όχι, να συμβάλλει όμως πολλές  στη ν επούλωση  πολλών από αυτές ναι νομίζω ότι μπορεί να το πετύχει.

Πιστεύετε ότι ακολουθείτε το δρόμο άλλων ποιητών ή ακολουθείτε μια μοναχική πορεία μέσα στη γραφή σας;

Ακολουθώ μια καθαρά μοναχική πορεία, βασισμένη στα βιώματά μου, στις μνήμες μου, στα όνειρα , στις αγωνίες και στις επιθυμίες μου για το σήμερα και το αύριο του κόσμου μας

Ποιές εικόνες κρατάτε μέσα σας από τη ζωή σας; Ποιές εικόνες με άλλα λόγια εφορμούν στη γραφή σας;

Κρατάω εικόνες  και στιγμές που με σημάδεψαν είτε θετικά , είτε αρνητικά. Εκείνα που αγάπησα κι εκείνα που με πόνεσαν. Η μνήμη δεν είναι επιλεκτική. Είναι ένα εργαλείο που φέρνει πολύ πόνο, αλλά και πολλά χαμόγελα.

  Ποια ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο ποιητής διαχρονικά αλλά και στο παρόν που ζούμε;

Όλα τα ερωτήματα στα οποία  καλείται να απαντήσει και ο σύγχρονος άνθρωπος.  Η ποίηση οφείλει να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας, να είναι ανθρωποκεντρική, να προσπαθεί να επαναφέρει τον άνθρωπο στις αληθινές αξίες, να δίνει νόημα στην καθημερινότητά μας

Ποιο το νόημα της λέξης στην ποίηση; Μια απλή μορφή έκφρασης ή ένα ψυχικό αποτύπωμα;

Πιστεύω πως είναι συνδυασμός και των δυο, περισσότερο του δεύτερου, γιατί  η ποίηση είναι ή πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ψυχή.

 Είναι η ποίηση το καταφύγιο του ανθρώπου;

Είναι το καταφύγιο της γαλήνης, των ονείρων μας, της περισυλλογής μας

Μπορεί ο κόσμος να ζήσει ποιητικά;

Θα ήταν ευχής έργο να το πετύχει και ειδικά σε εποχές που χαρακτηρίζονται αντιποιητικές με τόση σκληρότητα, βία και απάθεια γύρω μας. Αισιοδοξώ όμως ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες-και θα υπάρχουν- πολλά μπορούν να αλλάξουν!

*Ο Αντρέας Πολυκάρπου  είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Επιστημονικά άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο. Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές στην Κύπρο και το 2013 εξέδωσε την τρίτη του ποιητική συλλογή «Απρόσωπα Φαγιούμ», στις εκδόσεις Άπαρσις στην Αθήνα, η οποία επανεκδόθηκε το 2016 από τις εκδόσεςι Vakxikon.gr. Το 2014 εκδόθηκε το θεατρικό του έργο «Κατά Ιωάννη Αποκαθήλωση» από τις εκδόσεις Vakxikon.gr στην Αθήνα το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα Αγγλικά. Ποιήματα του δημοσιεύτηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και μεταφράστηκαν στα αγγλικά. Το 2008 και το 2010 βραβεύτηκε από τη European Commission για δημοσιογραφικές του έρευνες και εκπροσώπησε τη χώρα του σε Σλοβενία και Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα. Το 2017 έλαβε το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο "Naji Naaman’s Literary Prize" 2017 ("Creativity Prize" ) από το διεθνή οργανισμό "Naji Naaman’s Foundation for Gratis Culture" (FGC)​.

23