Όλα τα είχε η Μαριορή...το γλωσσάριο της έλειπε

blogger_kafkalias_george

 

Προτίμησα να μην βιαστώ να τοποθετηθώ σε σχέση με το περιβόητο γλωσσάριο που αφορά στο πώς οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αναφέρονται στα της κατοχής και του Κυπριακού.

Έκανα υπομονή αρκετές μέρες για να δω πού θα καταλήξει αυτή η υπόθεση.

Να δω αν θα έπρεπε να επινοήσουμε νέες λέξεις για την κατοχή, την εισβολή, το ψευδοκράτος, τα κατοχικά στρατεύματα, τον κατοχικό ηγέτη ή αλλιώς ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. 

Γενικά, ως θέση Αρχής, αποφεύγω τις ακραίες τοποθετήσεις αλλά και την απερίσκεπτη υιοθέτηση θέσεων και αυτό έκανα και σε αυτή την περίπτωση. 

Όσο και να θέλει κανείς όμως να μην ασχοληθεί με το θέμα, δεν μπορεί από το να επισημάνει κάποια εξόφθαλμα δεδομένα:

  • Πώς είναι δυνατόν να ερχόμαστε και να προτείνουμε κάτι το οποίο θα "μάθει" στους δημοσιογράφους πώς να αναφέρονται σε ιστορικά δεδομένα; 
  • Πώς είναι δυνατόν να καθοδηγούμε έστω πώς πρέπει να μιλά ή να γράφει κάποιος σε σχέση με το Κυπριακό; 

Θα μπορούσε κάποιος να δεχθεί ενδεχομένως ως πρόταση(δύσκολα)  κάτι τέτοιο, αν ήταν σε καθαρά προαιρετικό ύφος και αν η πρωτοβουλία αυτή ξεκινούσε μετά από πρόοδο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μετά από επίσημη εμπλοκή των αρμοδίων φορέων, βλ. Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μετά από συνεννόηση με το επίσημο κράτος αλλά και πάλι, δύσκολα. 

Ο λόγος απλός: Δεν μπαίνουν αγαπητοί μου κύριοι καλούπια στη σκέψη, στην πεποίθηση, στην άποψη, στην ιστορία. Δεν αλλάζει το τι πραγματικά έγινε στην Κύπρο, αν εμείς επιλέξουμε να αλλάξουμε κάποιες λέξεις στην περιγραφή ή τις αναφορές μας. 

Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα μετά από εισβολή κάποια εδάφη μια χώρας μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ. Αυτό είναι που πρέπει να κατανοήσει ο ΟΑΣΕ και όποιος άλλος αντίστοιχος Οργανισμός θέλει να βοηθήσει την Κύπρο να φτάσει σε μια λύση. Με τους Τουρκοκύπριους μια χαρά είναι η επικοινωνία και η συνεννόηση όταν και όπου χρειάστηκε. 

Δεν θα μπω καν στη λογική ότι κάποιοι θα πρέπει να παραιτηθούν καθώς νομίζω ότι όλοι έχουν πάρει τα μηνύματα των καιρών και πλέον όλοι είναι σε θέση να κατανοήσουν τις πραγματικότητες.

Έχω όμως καθήκον να συγχαρώ όσους κατάφεραν να πρωτοστατήσουν και να αναδείξουν αυτό το γεγονός έγκαιρα. 

 

16