Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από την απελευθέρωση του πάστορα

trump erdogan
Ο Μπράνσον κατηγορήθηκε για σύνδεση με τρομοκρατία και εμπλοκή στο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

"Αναμενόμενη κίνηση" και "τέλεια αποκλιμάκωση της έντασης", χαρακτηρίζει την απελευθέρωση του ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, η διεθνολόγος Άννα Προκοπίου.

Σε επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα μας, με την κα. Προκοπίου, μας ανέφερε πως από τα τέλη Αυγούστου είχε αρχίσει να αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για το εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με την διεθνολόγο, η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά και τις κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στην Τουρκία, που ουσιαστικά είναι αυτές που «λύγισαν» τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η οικονομία της χώρας άρχισε να καταρρέει, και ουσιαστικά δεν του έμεναν αρκετές επιλογές.

Από την άλλη, σύμφωνα με την κα. Προκοπίου, η απελευθέρωση του πάστορα βοηθάει τον Ερντογάν, καθώς έρχεται μετά από απόφαση του Δικαστηρίου, κάτι που θα χρησιμοποιήσει για να αποδείξει πως στην Τουρκία επικρατεί Δημοκρατία και κράτος δικαίου, κάτι που επαναλαμβάνει συχνά το τελευταίο διάστημα.

Η κα. Προκοπίου μας τόνισε επίσης πως η απόφαση αυτή, θα βοηθήσει εξίσου τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο ευαγγελιστής πάστορας βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος ανήκει σε μία ομάδα σκληροπυρηνικών ευαγγελιστών. Σκοπός του Τραμπ είναι να συσπειρώσει στο πλευρό του, τους ευαγγελιστές, για τις επικείμενες εκλογές για την Γερουσία και το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

branson

Πάντως, αν σημειώσουμε πως, σήμερα μάρτυρες άλλαξαν την κατάθεσή τους λέγοντας ότι δεν είχαν πει αυτά που καταγράφονται στο κατηγορητήριο.

Ο Πάστορας που βρισκόταν υπό κατ' οίκον περιορισμό, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση αλλά παρόλα αυτά θα αφεθεί ελέυθερος λόγω του ότι βρισκόταν προφυλακισμένος.

Ο Brunson συνελήφθη λόγω υποτιθέμενων συνδέσμων με πολιτικές ομάδες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Οι κατηγορίες εναντίον του συμπεριελάμβαναν, ακόμη, την υποστήριξη του παράνομου, για τους Τούρκους, Κουρδικού Εργατικού Κόμματος και του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

12