ΔΗΚΟ: Ρυθμιστής και πρωταγωνιστής

ΔΗΚΟ: Ρυθμιστής και πρωταγωνιστής

Από ιδρύσεώς του το Δημοκρατικό Κόμμα είχε ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα και συγκεκριμένους στόχους, σε μια πατρίδα που για δεκαετίες βιώνει την τουρκική κατοχή και έχει ανάγκη στο εσωτερικό μέτωπο να ακούγονται και να επικρατούν ώριμες και σοβαρές φωνές που βάζουν πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και την ευημερία του λαού.

Διαχρονικές και εύστοχες οι αναφορές, ακόμη και μετά από σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια, στην εξαγγελία της ίδρυσης του Δημοκρατικού Κόμματος. Το νεοσύστατο τότε κόμμα έθετε ως πολιτική αποστολή  «την ενίσχυση της αγωνιστικής γραμμής του εθνάρχη Μακαρίου, την κάλυψη του κενού στα πολιτικά μας πράγματα, την αποτροπή της πόλωσης και τη συμβολή στην ανασυγκρότηση του τόπου όπως το επέβαλλαν οι συνθήκες μετά το πραξικόπημα και την εισβολή». Επιπλέον, στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, το ΔΗ.ΚΟ. πρότεινε, τον Μάιο του 1976,  προς την κυπριακή κοινωνία την πολιτική φιλοσοφία του Κοινωνικού Κέντρου, η οποία αποτελεί «ένα σύνολο αρχών και αξιών που προσφέρουν στον τόπο κοινωνική συνοχή, πολιτική προοπτική, βελτίωση των όρων ζωής και εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού».

Μέσα από μερικές γραμμές, αναδεικνύεται ο ρόλος που για δεκαετίες διαδραματίζει το ΔΗΚΟ στην πολιτική ζωή του τόπου και γενικότερα στην πορεία της πατρίδας μας. Δεν πρόκειται μόνο για ένα ρόλο ρυθμιστή και ισορροπιστή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Κυρίως, πρόκειται για ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδιαίτερα όταν κινδύνευε η εθνική μας ακεραιότητα ή ακόμη βρισκόταν υπό την απειλή του αφανισμού η Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα έδωσε με την πολιτική του παρουσία, μαθήματα οικονομικής εξυγίανσης και κοινωνικής πολιτικής. Οι θητείες στην προεδρία της Δημοκρατίας, των αείμνηστων Σπύρου Κυπριανού και Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι αδιαμφισβήτητα παραδείγματα της πετυχημένης πολιτικής προσέγγισης και φιλοσοφίας του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Με αυτές τις παρακαταθήκες, πορευόμαστε μέσα σε διαφορετικές συνθήκες, αλλά με τους ίδιους στόχους και επιδιώξεις. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο του Δημοκρατικού Κόμματος και να ενισχύσουμε το κόμμα μας μπροστά σε σοβαρές πολιτικές προκλήσεις. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να είμαστε συνεπείς και κομματικά πειθαρχημένοι στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ στις 10 Ιουνίου. Τα μηνύματα της αγωνιστικότητας και της αποφασιστικότητας για συνέχιση του αγώνα που διεξάγει το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει γι’ άλλη μια φορά να κυριαρχήσουν. Το πολιτικό μήνυμα ότι το ΔΗΚΟ, ισχυρό και δυνατό, παραμένει  ρυθμιστής και πρωταγωνιστής, πρέπει να σταλεί δυνατά προς πάσα κατεύθυνση.   

Στις 10 Ιουνίου, δεν δίνουμε μια μάχη για καρέκλες και αξιώματα. Μαζί με συναγωνιστές και συνυποψηφίους, διεκδικούμε την ευκαιρία να ανταποδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα όσα το ΔΗΚΟ που μας προσέφερε, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την κομματική μας δράση και παρουσία. 

Ο Μιχάλης Δαμιανού είναι Υποψήφιος Αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ και Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου

17