«Δέχθηκα επίθεση»: Γυναίκες στην Κύπρο μαθαίνουν αυτοάμυνα (pics)

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις τεχνικές αυτοάμυνας - Η φοβερή εμπειρία Κύπριας που δέχθηκε άγρια επίθεση από ληστή

Αρκετοί στην Κύπρο θεωρούν ότι ζούμε σε μια άκρως ασφαλή χώρα. Την ίδια ώρα, θεωρούμε ότι το ενδεχόμενο να μας συμβεί κάτι κακό, απομακρυσμένο. Μέχρι τη στιγμή που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια παρενόχληση, μια επίθεση, μια ληστεία… Πώς αντιδρούμε, λοιπόν; Οι λέξεις - «κλειδί» είναι: Self Defence, δηλαδή, τεχνικές αυτοάμυνας. Η προστασία του εαυτού μας από οποιαδήποτε κατάσταση που πιθανόν να προκύψει στην καθημερινότητα, είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

«Δέχθηκα άγρια επίθεση»

 

Πριν από περίπου έξι χρόνια η Μικαέλα από τη Λευκωσία είχε δεχθεί επίθεση από ληστή κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Ο αδίστακτος άνδρας δεν δίστασε να την χτυπήσει άγρια σε διάφορα μέρη του σώματος της προτού διαφύγει με τα χρήματα που κρατούσε η ίδια.

Όπως αναφέρει στην Offsite, εάν γνώριζε τεχνικές αυτοάμυνας θα αντιμετώπιζε διαφορετικά το περιστατικό. «Οι φοβίες που απέκτησα ήταν πολλές, ακόμα υπάρχουν. Χρειαζόμαστε τις τεχνικές αυτοάμυνας στην καθημερινότητα μας. Με χτύπησε παντού, μου δημιούργησε πρόβλημα στο στέρνο. Βρήκα τη δυναμη τον ακολούθησα και επέστρεψε και με ξαναχτύπησε. Ακόμα δεν μπορώ να κοιμηθώ με κλειστά φώτα, δεν μπορούσα να οδηγήσω τη νύχτα.Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε.» 

Έβαλε στόχο τη τσάντα της

Η Τζίνα Ζαμπαρά μας περιγράφει ένα άλλο περιστατικό που της συνέβηκε όταν είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγο του γιου της. Ένας άγνωστος άνδρας τις είχε προσεγγίσει ένα βράδυ κατά τη διάρκεια μιας βόλτας τους σε σημείο όπου δεν υπήρχε κόσμος και ξεκίνησε να τις ενοχλεί. Όταν η Τζίνα του ζήτησε να φύγει κι αυτός επέμενε έχοντας άγριες διαθέσεις βάζοντας στόχο τη τσάντα της, η ίδια η οποία γνώριζε τεχνικές αυτοάμυνας καθώς είχε κάνει μαθήματα στο Scat, εφάρμοσε μια απλή τεχνική με αποτέλεσμα ο άνδρας να υποχωρήσει και να τραπεί σε φυγή.  

Οδηγίες για πρόληψη

Η Κατερίνα Σοφοκλέους η οποία αντιπροσωπεύει εταιρεία στο εξωτερικό που λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο και ειδικεύεται στις τεχνικές αυτοάμυνας και στη χρήση όπλων τονίζει ότι στην εποχή μας, επιβάλλεται σε κάθε άτομο να γνωρίζει πώς να προστατεύσει τον εαυτό του ή την οικογένεια του όταν παραστεί ανάγκη. 

«Ανεξάρτητα από την δύναμη, το μέγεθος ή την προπόνηση, ο καθένας μπορεί να μάθει αρκετές αποτελεσματικές τεχνικές αυτοάμυνας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη μορφή αυτοάμυνας. Οι δράστες ανεξάρτητα από τους στόχους τους αναζητούν ανυποψίαστους και ευάλωτους στόχους. Φροντίστε να ακολουθείτε τις γενικές συμβουλές για την ασφάλεια, όπως το να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας, να περπατάτε και να παρκάρετε σε φωτισμένες περιοχές , να κρατάτε τα κλειδιά σας στο χέρι καθώς πλησιάζετε το αυτοκίνητο σας, να αλλάζετε συχνά τις διαδρομές σας και άλλες προσωπικές προφυλάξεις ασφαλείας. Τίποτα δεν αξίζει παραπάνω από την ζωή σας! Αν όμως η βία είναι αναπόφευκτη για να υπερασπιστείτε πραγματικά τον εαυτό σας θα πρέπει να μάθετε πώς να αντεπιτεθείτε αποτελεσματικά».

Τα κορίτσια που μιλούν στην Offsite, συμμετείχαν στα μαθήματα αυτοάμυνας που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου στην Λεμεσό από το SCAT EU Security Consulting and Training.

10