Η αποζημίωση έγινε "βοήθημα" για πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο

Η αποζημίωση έγινε "βοήθημα" για πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο

Στο Υπουργικό την Τετάρτη η πρόταση καταβολής 2000 ευρώ άμεσης βοήθειας

Μέχρι αύριο Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 θα γνωρίζουν στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας πόσες κατοικίες και υποστατικά υπέστησαν ζημιές χιλιάδων ευρώ μετά τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο που έπληξε τις κοινότητες Αγ. Τριμιθιάς κυρίως αλλά και Παλιοομετόχου την Κυριακή.

Γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το ότι ενώ μέχρι τώρα μιλούσαμε για αποζημίωση των πληγέντων, σήμερα οι αρμόδιοι μιλούν για βοήθημα το οποίο θα υπολογιστεί στη βάση λίστας με εκτιμήσεις που έχουν κάνει οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτή τη στιγμή καταμετρήθηκαν οι ζημιές σε 147 οικίες και υποστατικά που υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Διαβάστε επίσης: Κοινότητες Ακάμα: «Να μην τολμήσουν να κλείσουν το δρόμο»

Ο Έπαρχος Λευκωσίας Μάριος Παναγίδης εξήγησε στην Offsite ότι με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών ένα ποσοστό περίπου το 65% των οικιών και υποστατικών από τις 147 υποθέσεις που καταμετρήθηκαν καλύπτονται από ασφάλεια. Άρα οι εν λόγω πληγέντες θα λάβουν το ποσό μέχρι 2000 ευρώ ως άμεση βοήθεια και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Έπαρχος Λευκωσίας Μάριος Παναγίδης.

Το υπόλοιπο 35% των πληγέντων θα λάβει το ποσό της άμεσης βοήθειας μέχρι 2.000 ευρώ και στη συνέχεια η κάλυψη θα γίνει με την πρόοδο των εργασιών και με βάση μια λίστα τιμών που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο.

Δηλαδή, οι πληγέντες ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών θα παραδίδουν παραστατικά στην Επαρχιακή Διοίκηση. Τότε η Επαρχιακή Διοίκηση θα λειτουργεί με λίστα τιμών για εργασίες που έχει ετοιμαστεί από τις τεχνικές υπηρεσίες και περιλαμβάνει ενδεικτικές τιμές που χρησιμοποιούνται για τέτοιες περιπτώσεις(βλ.πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι κτλ). 

Θα λαμβάνουν δηλαδή βοήθημα στη βάση κριτηρίων που θα θέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και πάντα στη βάση της λίστας που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο. 

Με συγκεκριμένο τρόπο θα δοθεί το βοήθημα στους πληγέντες.

Σε  αυριανή συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη για άμεση βοήθεια ύψους 2.000 ευρώ στους πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο. 

Διαβάστε επίσης: Δεν δίδει το Συμβ. Αποφυλάκισης την απόφαση για Ρίκκο στη Βουλή

Επιστολές σε δήμους και τοπικές Αρχές

Η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας απέστειλε επιστολές σε Δήμους και Τοπικές Αρχές ώστε να προβούν σε εργασίες για την καθαριοτητα φρεατίων για να αποφευχθούν νέες καταστροφές σε οικίες από πλημμύρες και ενδεχόμενες θεομηνίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Home