Κουρσουμπά: «Βρέστε άλλους τρόπους για τους ανήλικους παραβάτες»

Τι αναφέρει η Λ. Κουρσουμπά για τους ανήλικους.
Στα συρτάρια της Ν.Υ. Σχετικό νομοσχέδιο

Την αναγκαιότητα να βρεθούν άλλοι τρόποι από την παραπομπή ανήλικων παραβατών κάτω των 14 ετών που δεν ενέχουν ποινική ευθύνη στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας τονίζει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. Η Επίτροπος ετοίμασε ειδικό νομοσχέδιο που έμεινε στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας.

 

Κληθείσα από την Οffsite η κ. Κουρσουμπά να σχολιάσει την απόφαση να στείλουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας τον 13χρονο ο οποίος το απόγευμα της Τρίτης μαχαίρωσε την 9χρονη αδελφή του με 15 μαχαιριές εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της. Η κ. Κουρσουμπά τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι εκτός από την παραπομπή στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Όπως είπε, δεν σημαίνει ότι οι ανήλικοι που διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, απλά θέλουν στήριξη.

Διαβάστε επίσης: Ενώπιον του ΠτΔ η επιστολή των σωματείων για κάρτα φιλάθλου

Έσχατη λύση το Δικαστήριο

Η Επίτροπος Νομοθεσίας ανέφερε ότι ακόμα και για παιδιά ηλικίας 14 ετών που ενέχουν ποινική ευθύνη πρέπει το Δικαστήριο να αποτελεί την έσχατη λύση. Πρώτα πρέπει να αξιολογηθούν και εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα σωφρονισμού και εφόσον δεν υπάρχει επιτυχία να υπέχουν  οι ανήλικοι ποινικής ευθύνης. Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι τα Δικαστήρια Ανηλίκων που θα εκδικάζουν τέτοιες υποθέσεις πρέπει να στελεχωθούν ορθά με δικαστές που θα  έχουν τριβή και θα είναι γνώστες του αντικειμένου. 

 

Η σκηνή του φόνου.

Υπάρχει και νομοσχέδιο αλλά…

Από το 2014 εκπονήθηκε το νομοσχέδιο για τους ανήλικους παραβάτες, αλλά έμεινε σε κάποιο συρτάρι της Νομικής Υπηρεσίας. Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε από την ίδια την κ. Κουρσουμπά σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου. Από τότε όμως μέχρι σήμερα, το νομοσχέδιο έμεινε στη Νομική Υπηρεσία και δεν προχώρησε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με την κ. Κουρσουμπά προνοεί ότι το παιδί βρίσκεται κάτω από τη σκέπη των ΥΚΕ (Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας)  και μια Επιτροπή αξιολογεί το παιδί ενώ υπάρχει συνεργασία και με τους γονείς. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά που έχουν ανάγκη θα βοηθηθούν και ενδεχόμενα θα αποφευχθούν παραβατικές συμπεριφορές.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έλαβε άλλη οδό… λόγω ειδικών περιστάσεων η Αστυνομία συνεχίζει με λεπτούς χειρισμούς τη διερεύνηση της υπόθεσης μέσα από τη λήψη καταθέσεων. Αναλόγως των οδηγιών που θα δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.  

10