ΝΑΙ από Υπουργικό για βοήθεια στους πληγέντες - Άμεσα 2000 ευρώ

ΝΑΙ από Υπουργικό για βοήθεια στους πληγέντες - Άμεσα 2000 ευρώ

Πότε θα αποζημιωθούν πλήρως με βάση κριτήρια

Την καταβολή εφάπαξ ποσού 2,000 ευρώ ως μια πρώτη άμεση αποζημίωση στους πληγέντες των Αγίων Τριμιθιάς και Παλιομετόχου ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η συνολική ζημιά ανέρχεται στο 1,43 εκατομμύρια ευρώ και η αποζημίωση αναμένεται να καταβληθεί εντός 3-4 εβδομάδων.  

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ότι έχει ολοκληρωθεί η απογραφή και εκτίμηση των ζημιών από τα συνεργεία που βρέθηκαν στις περιοχές και ότι ζημιές έχουν υποστεί 165 κατοικίες, 2 επαγγελματικά υποστατικά, 4 βιομηχανικά υποστατικά και 3 γεωργικές αποθήκες.

  

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι το Υπουργικό κατ’ εξαίρεση ενέκρινε ποσό έως και 2,000 ευρώ ως άμεση παραχώρηση βοήθειας στους πληγέντες και διαχείριση των προβλημάτων και ότι το ύψος της ζημιάς αυτής θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Επίσης έχει εγκρίνει την ενσωμάτωση στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του συνολικού εκτιμώμενου ποσού για την συνολική αποζημίωση.

 

Ο Υπουργός είπε ότι σε 3-4 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η καταβολή του συνολικού ποσού, νοούμενου ότι οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες προσκομίσουν την απαραίτητη πληροφόρηση προς τις κρατικές υπηρεσίες. Επίσης η Κυβέρνηση ανέλαβε το κόστος επιδιόρθωσης κρατικών υποδομών ή υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπέστησαν ζημιές.

 Εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για δικαιούχους και ότι έχουν γίνει εκτιμήσεις ανά μονάδα για το κόστος των ζημιών. Αν για παράδειγμα, ανέφερε, μια τηλεόραση κοστίζει 3,000 ευρώ δεν θα υπάρξει συνολική κάλυψη. Όμως, τόνισε, θα καλυφθεί το 100% του εκτιμώμενου κόστους με βάση συγκεκριμένο κατάλογο.  

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι στις περιπτώσεις ασφαλιστικής κάλυψης οι δικαιούχοι θα πάρουν αποζημίωση από τις εταιρείες και ότι δεν θα υπάρξει διπλή κάλυψη από το κράτος και τις ασφαλιστικές. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει καθοριστεί μάξιμουμ ποσό ανά δικαιούχο.

Ο ΥΠΕΣ έδωσε για άλλη μια φορά τα εύσημα σε όλες τις κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες και τις εθελοντικές οργανώσεις γιατί έδρασαν άμεσα και διαχειρίστηκαν ορθά και αποτελεσματικά την κρίση.

 
Home