Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται ο Σέρβος ΥΠΑΜ - Στο τραπέζι και η ενίσχυση με όπλα μετά τα Nora-B52KE

Γιώργος Μιχαηλίδης -
08.06.2023

Έρχεται ο Σέρβος ΥΠΑΜ - Στο τραπέζι και η ενίσχυση με όπλα μετά τα Nora-B52KE

Ισχυρός συμπαίκτης της Κυπριακής Δημοκρατίας η Σερβία - Τι θα συζητήσουν οι δυο Υπουργοί

Η Σερβία αποτελεί ισχυρό συμπαίκτη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άμυνα και την ασφάλεια. Την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 φθάνει στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς με τους ειτιτελείς του όπου θα έχει επαφές με τον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα.

Όπως πληροφορούμαστε, στις κατ ιδίαν επαφές που θα έχουν οι δυο Υπουργοί αλλά και μέσα από τις επαφές των αντιπροσωπειών τους θα συζητηθεί η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο. Ήδη, Κυπριακή Δημοκρατία και Σερβία διατηρούν μνημόνιο διμερούς συνεργασίας

Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων τόσο στην Κύπρο όσο και στη Σερβία και η περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών. Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το Ουκρανικό.

Ίσως θέμα εξοπλισμών

Άνκαι δεν διαρρέει κάτι αυτή τη στιγμή από το ΥΠΑΜ, στη συνάντηση Γιωργάλλα - Βούτσεβιτς θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο εξοπλισμών όπως έγινε στη συνάντηση με τον Ισραηλινό Υπουργό τον περασμένο μήνα.. Ήδη, η Εθνική Φρουρά απέκτησε από τη Σερβία τα πυροβόλα Nora B52ΚΕ των 155 mm το 2021. Το οπλικό σύστημα είναι σερβικής κατασκευής και προέλευσης και αποτελείται από αυτοκινούμενα πυροβόλα διαμετρήματος 155 mm τύπου Nora-B52KE, θωρακισμένα οχήματα τύπου Milosh καθώς και συστήματα παρατήρησης.

>>>>Διαβάστε επίσης: Η Κύπρος θα παραγγέλνει όπλα από κοινού με Ελλάδα - Γαλλία και άλλες 15 χώρες<<<<

Ο Σέρβος Υπουργός στο τριήμερο της παραμονής του στην Κύπρο θα συναντηθεί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτο Ζερβάκη λίγες μέρες προτού ολοκληρωθεί ο διορισμός του και άλλους στρατιωτικούς φορείς.

Οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις (αποτελούνται από το Σερβικό Στρατό Ξηράς και τη Σερβική Αεροπορία και Αεράμυνα. Πρόκειται για δύο κλάδους επαγγελματιών οπλιτών και εθελοντών θητείας. Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας. Ο Σερβικός στρατός αποτελείται από 24.000 προσωπικό,

Τριμερής με Ελλάδα - Ιορδανία

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Εθνική Φρουρά υπέγραψε Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) Ελλάδας και Ιορδανίας. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  τη διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων τόσο στην Κύπρο όσο και σε Ελλάδα και Ιορδανία. Με  τις δράσεις που προβλέπονται, ενισχύεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων  των τριών χωρών.

Γιώργος Μιχαηλίδης

Home