Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Κύπρος θα παραγγέλνει όπλα από κοινού με Ελλάδα - Γαλλία και άλλες 15 χώρες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
23.03.2023

Η Κύπρος θα παραγγέλνει όπλα από κοινού με Ελλάδα - Γαλλία και άλλες 15 χώρες

Γιωργάλλας: Δίνει προτεραιότητα στην ανέλιξη ΣΥΟΠ - Πάει σήμερα Βουλή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος είναι πανέτοιμη να προχωρήσει σε παραγγελίες στρατιωτικού υλικού. Ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας υπέγραψε στις Βρυξέλλες με άλλες πέντε χώρες συμφωνία κοινών παραγγελιών για οπλισμό. Η χώρα μας μαζί με 17 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Γαλλία εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Joint Prourement» για κάλυψη αναγκών σε πυρομαχικά και άλλα υλικά μέσα από κοινές αγορές και προμήθειες. Οι 17 χώρες είναι οι: Aυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Νορβηγία.

Όπως εξήγησε στην Offsite News ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, βάσει της συμφωνίας η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες οπλισμού. Ο Υπουργός παρατήρησε ότι η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε αγορές οβίδων, τυφεκίων και άλλων πυρομαχικών, ενώ σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί η αγορά οπλισμού βαριάς βιομηχανίας. 

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον των κρατών - μελών, αφού μέσω των κοινών παραγγελιών μειώνεται το κόστος για κάθε κράτος προς τις εταιρειες που θα προμηθεύσουν τον οπλισμό.

>>>>Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ: Είδε και είπε πολλά με ομολόγους του στη Στοκχόλμη<<<<

Στη Βουλή σήμερα ο Γιωργάλλας

Ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας ο οποίος θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής,

Ο κ. Γιωργάλλας θα ενημερώσει τους βουλευτές για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν και θα φέρει το Υπουργείο στη Βουλή. Προτεραιότητά του θα είναι η ανέλιξη των Συμβασιούχων Οπλιτών ΣΥΟΠ.  Το  πακέτο που  ψήφισε η Βουλή περιλαμβάνει αναπροσαρμογή μελλοντικών απολαβών αλλά και την εξειδίκευση της κατάρτισής τους. Αυτή τη στιγμή οι ΣΥΟΠ βρίσκονται στην κλίμακα Α1 και αμείβονται με 1.128 ευρώ . Ήδη, η Ολομέλεια ψήφισε νόμο για την  άρση των περιορισμών 10 ετών για τους Συμβασιούχους Οπλίτες κάτι που σημαίνει πως από εδώ και στο εξής θα μπορούν να παραμένουν μέχρι και τον ηλικιακό περιορισμό των 42 ετών. 

Παράλληλα, ο Υπουργός θα ενημερώσει τους βουλευτές για τις πρόσφατες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Στοκχόλμη. Σημειώνεται ότι ο κ. Γιωργάλλας την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργο Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

 

Home