Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απαλλαγές με αμοιβή στην ΕΦ: Τα αδικήματα που διερευνώνται

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
26.05.2022

Απαλλαγές με αμοιβή στην ΕΦ: Τα αδικήματα που διερευνώνται

Συνεχίζονται οι έρευνες - Κινδυνεύουν με πολύχρονη κάθειρξη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Πολύ σοβαρά αδικήματα που επισύρουν πολύχρονη κάθειρξη, ακόμα και ισόβια, διερευνώνται εναντίον του πρώην στρατιωτικού γιατρού, αλλά και του πρώην συνεργάτη του Υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για απαλλαγές ή αναστολές σε στρατιώτες έναντι αμοιβής. 

Οι δυο ύποπτοι αντιμετωπίζουν αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπίας, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τον ποινικό κώδικα η πλαστογραφία υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων, εκτός αν λόγω των περιστατικών της πλαστογραφίας ή της φύσης του πλαστογραφημένου, προβλέπεται κάποια άλλη ποινή. Τονίζεται ξανά όμως ότι αναλόγως της υπόθεσης και του εγγράφου η ποινή μπορεί να γίνει βαρύτερη με δια βίου φυλάκιση ή φυλάκιση 7 χρόνων ή 10 χρόνων.

Το αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου επισύρει ποινή ίση με την πλαστογραφία του εγγράφου που κυκλοφόρησε.

Ο ποινικός κώδικας αναφέρει για το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας: 

Όποιος θέτει σε κυκλοφορία έγγραφο που εκδόθηκε σε άλλο πρόσωπο, δυνάμει νόμιμης εξουσίας, και το οποίο πιστοποιεί ότι το πρόσωπο αυτό κατέχει τα αναγνωρισμένα προσόντα σύμφωνα  με το νόμο για οποιοδήποτε σκοπό ή ότι κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα ή ότι δικαιούται να εξασκεί κάποιο επάγγελμα επιτήδευμα ή επιχείρηση ή ότι έχει οποιοδήποτε δικαίωμα ή προνόμιο ή ότι απολαύει οποιοδήποτε βαθμό ή θέση και παριστάνει τον εαυτό του ψευδώς ότι είναι το κατονομαζόμενο πρόσωπο στο έγγραφο, είναι ένοχος ποινικού αδικήματος του ίδιου είδους. Υπόκειται στην ίδια ποινή ωσάν να είχε πλαστογραφήσει το έγγραφο».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η Αστυνομία διερευνά και υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος που συμφωνα με τον ποινικό Κώδικα: «Όποιος συνωμοτεί με άλλο να διαπράξει κακούργημα ή να διενεργήσει πράξη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου η οποία αν διενεργείται στη Δημοκρατία θα ήταν κακούργημα και η οποία είναι ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στον τόπο όπου σκοπεύεται να διενεργηθεί, είναι ένοχος κακουργήματος. Αν δεν προνοείται κάποια άλλη ποινή, υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων ή προκειμένου για κακούργημα που επισύρει κατά ανώτατο όριο ποινή κατώτερη από τη φυλάκιση επτά χρόνων, σε τέτοια κατώτερη ποινή»

Όπως πληροφορούμαστε, η Αστυνομία διερευνά και υπόθεση απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Με βαση τον ποινικό Κώδικα «Όποιος με οποιαδήποτε ψευδή παράσταση και με σκοπό καταδολίευσης, αποκτά από άλλο οτιδήποτε που δύναται να αποτελέσει αντικείμενο κλοπής, ή αποτελέσει αντικείμενο κλοπής, ή υποκινεί άλλο να παραδώσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο τέτοιο πράγμα, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση πέντε χρόνων».

«Όποιος αποπειράται να διαπράξει το αδίκημα που ορίζεται στο εδάφιο (1) του παρόντος άρθρου είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση πέντε χρόνων».

Δυο υποθέσεις - Ίσως προκύψουν άλλες

Αυτή τη στιγμή η Αστυνομία διερευνά δυο υποθέσεις που αφορά τους δυο συλληφθέντες. Η πρώτη αφορά τον 58χρονο πρώην συνεργάτη του Υπουργείου Άμυνας ο οποίος επίσης συνελήφθη προ ημερών μετά από καταγγελία ότι έπαιρνε χρήματα για να μεσολαβεί για να παίρνουν στρατιώτες απαλλαγή από την ΕΦ.  

Η δεύτερη σχετίζεται με τον γιατρό που εργαζόταν στο παρελθόν ως στρατιωτικός γιατρός στην Εθνική Φρουρά. Ο γιατρός που σήμερα ιδιωτεύει και είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ, φαίρεται να παραχωρούσε απαλλαγές ή αναστολές σε στρατιώτες έναντι αμοιβής. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι διερευνώνται δυο υποθέσεις αλλά μέσα από την έρευνα δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες. Ο κ. Ανδρέου είπε ότι διερευνάται κατά πόσον υπήρχε συνεργασία μεταξύ των δυο υπόπτων και εάν υπάρχει άλλοι εμπλεκόμενοι.

Ε.Φ. Έδωσε στοιχεία στην Αστυνομία

Μιλώντας στην Offsite ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Πιερής ανέφερε λακωνικά ότι η Εθνική Φρουρά έδωσε στοιχεία στην Αστυνομία που διερευνά την υπόθεση

Home