Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΕΦ: Έκανε deal με Σέρβους ο Πετρίδης πριν φύγει

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
02.01.2023 - 06:45

ΕΦ: Έκανε deal με Σέρβους ο Πετρίδης πριν φύγει

«Μαγείρεψε» τη συμφωνία με τη Σερβία ο Πετρίδης, την επικύρωσε ο Ζερβάκης

Προπομπός το σερβικό  οπλικό σύστημα Alexander ΤGS

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Άλλος ένας ισχυρός παίκτης στη φαρέτρα της Εθνικής Φρουράς προστέθηκε λίγο πριν από το νέο έτος. Παραμονές Χριστουγέννων η Εθνική Φρουρά επικύρωσε τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Σερβία. Η Βαλκανική χώρα αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο απόκτημα σε εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς αποτελεί το οπλικό σύστημα ALEXANDER TGS, το οποίο παραλήφθηκε πρόσφατα από την Εθνική Φρουρά.

Απλά να σημειώσουμε ότι το πυροβόλο NORA 155 χιλιοστών/52 διαμετρημάτων, είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η παγκόσμια πολεμική βιομηχανία στο πυροβολικό. Διαθέτει αυτόνομο σύστημα ελέγχου πυρός και προσδιορισμού θέσεως, σύστημα προσανατολισμού και πλοήγησης και μπορεί να ενεργήσει ως αυτόνομη μονάδα πυρός, πλήττοντας με ταχύτητα και ακρίβεια πολλαπλούς  στόχους, μέχρι την απόσταση των 42 χλμ, ενώ με εξειδικευμένα βλήματα δύναται να προσβάλει στόχους σε μεγαλύτερο βάθος.

nora

Στις 23 Δεκεμβρίου 2022 , υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει αριθμό δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στη Σερβία και αποσκοπεί στην προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Ε.Φ.: Reloaded με ασκήσεις από το 2023 - Οι Ιορδανοί… έρχονται<<<<

Παράλληλα, αναδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα διμερών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλει  ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

«Μαγείρεψε» τη συμφωνία ο ΥΠΑΜ

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Βελιγράδι στις 29 Νοεμβρίου 2022 ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης όπου συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του, Μίλος Βούτσεβιτς.

Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, τις τρέχουσες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. 

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση ΥΠΑΜ με τον Σέρβο ομόλογό του

Home