Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το επαγγελματικό μέλλον των ΣΥΟΠ συζητείται στη Βουλή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
29.09.2022 - 06:00

Το επαγγελματικό μέλλον των ΣΥΟΠ συζητείται στη Βουλή

Θέλει και αυξήσεις για υπαξιωματικούς Ε.Φ. - Παζλ οι συντάξεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Την  1η Νοεμβρίου 2016 υπογράφηκαν τα πρώτα συμβόλαια των συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ). Η πολιτική αυτή απόφαση ελήφθη ώστε να δοθεί μια ευκαιρία σε πολίτες άνδρες και γυναίκες να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Έξι χρόνια μετά η Επιτροπή Άμυνας ζήτησε από τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη ενημέρωση αναφορικά με την προώθηση κανονισμών από το Υπουργείο Άμυνας, που να διέπουν την πρόσληψη και τους όρους υπηρεσίας των συμβασιούχων οπλιτών, ως η αναληφθείσα δέσμευση του Υπουργείου Άμυνας κατά τον χρόνο εισαγωγής του θεσμού των συμβασιούχων οπλιτών.

Μιλώντας στην Offsite News ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι «ζητούμε από τον  Υπουργό να προχωρήσει να μας ενημερώσει για την προοπτική που έχουν οι Συμβασιούχοι Οπλίτες στην Κύπρο αφού παρατηρούμε ότι σε κάποια σώματα όπως στις ειδικές ομάδες και ευαίσθητες υπηρεσίες τα περιθώρια είναι μηδαμινά. Ζητούμε τρόπους διασφάλισης ανέλιξης των ΣΥΟΠ με στόχο την προσέλκυση και άλλων συμβασιούχων οπλιτών».

Η Επιτροπή παραλλήλως θα ζητήσει ενημέρωση για  τα  προβλήματα που προέκυψαν με την εφαρμογή του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών, τόσο κατά την πρόσληψή τους όσο και κατά τη λειτουργία του θεσμού αυτού.

>>>>Διαβάστε επίσης: ΣΥΟΠ: ''Φωνές'' για τα νέα συμβόλαια - Έρχονται και οι προσλήψεις<<<<

Υπέγραψαν συμβόλαια 1+3

Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμβόλαια των ΣΥΟΠ υπογράφηκαν την 1η Νοεμβρίου 2016. Με εύρος τεσσάρων ετών (1+3). Τα συμβόλαια που υπογράφονται πλέον είναι 26 μηνών για καθαρά λογιστικούς λόγους. 

Ουσιαστικά,οι ΣΥΟΠ προσλαμβάνονται για δεκαετή υπηρεσία. Τα ισχύοντα  συμβόλαια θα ολοκληρωθούν το 2023 και τα επόμενα το 2026. Όπως μας δηλώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας δεν υπάρχουν αποφάσεις για το τι θα γίνει με το θεσμό μετά το 2026.

Θέλει και αυξήσεις για υπαξιωματικούς Ε.Φ

Την ίδια ώρα τις ανισότητες που παρατηρούνται με τους υπαξιωματικούς στην Εθνική Φρουρά θα απασχολήσει την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης θα κληθεί στην Επιτροπή με σκοπό να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο μισθοδοσίας, αλλά και το Σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών (ΣΥΠ). Ειδικότερα, θα συζητηθεί η μισθοδοτική  αναβάθμιση των υπαξιωματικών τριετούς φοίτησης στις στρατιωτικές σχολές.

Όπως εξήγησε στην Offsite News ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος είναι αναγκαία η μισθολογική αναπροσαρμογή των υπαξιωματικών τριετούς φοίτησης στις στρατιωτικές σχολές, αφού δημιουργούνται ανισότητες. Οι απόφοιτοι όλων των παραγωγικών σχολών στην Κύπρο έχουν αναβαθμισμένη μισθολογική κλίμακα  μετά από τριετή φοίτηση, αλλά  αυτό δεν  ισχύει με τις στρατιωτικές. Χαρακτηριστικά, ένας φοιτητής στρατιωτικών σχολών  σπουδάζει με στόχο να πάρει πτυχίο και όταν επιστρέφει πληρώνεται σαν ΣΥΟΠ. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Βουλευτές: Άνιση μεταχείριση γυναικών Υπαξιωματικών<<<<

Παράλληλα, ο κ. Σιζόπουλος παρατήρησε ότι θα πρέπει  να βρεθεί  χρυσή τομή και να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να μην προκύψουν μισθολογικές αδικίες μεταξύ υπαξιωματικών διετούς φοίτησης  με συναδέλφους τους τριετούς φοίτησης λόγω ιεραρχίας.

Συνταξιοδοτικό Σχέδιο 

Aναφορικά με το Συνταξιοδοτικό Σχέδιο Συμβασιούχων  Υπαξιωματικών, απασχολεί εντόνως την Επιτροπή Άμυνας αφού οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί που κλείνουν το 57ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους για τρία ή εξι χρόνια ώστε να εξασφαλιστούν. Όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, σε περίπτωση συνταξιοδότησης στα 57 έτη τότε οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί θα πάρουν κουτσουρεμένο εφάπαξ και μειωμένη σύνταξη. Άρα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να λάβουν τα ωφελήματά τους και να μην αδικηθούν

Home